Schouten wil actie rond dierenartsentekort

Demissionair landbouwminister Carola Schouten wil werk maken van het dierenartsentekort. Zo komt er een verdiepend onderzoek naar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van dierenartsen en de relevante trends die van invloed zijn op de gewenste capaciteit van de beroepsgroep.

Schouten+wil+actie+rond+dierenartsentekort
© Pixbay

Dat stelt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De minister krijgt diverse signalen dat er een disbalans is tussen vraag en aanbod op de diergeneeskundige arbeidsmarkt. Niet alleen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar ook in de praktijk.

Uit een inventarisatie van Wageningen University & Research, die in januari was afgerond, kwam naar voren dat een kwart van de dierenartsen de praktijk verlaat voordat ze zestig jaar oud zijn. De instroom vanuit de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is beperkt. Jaarlijks studeren tussen de 160 en 175 dierenartsen af. Daarnaast is er een instroom vanuit het buitenland.


Beperkt aantal plaatsen

Dat er zo weinig dierenartsen op de markt komen, komt mede doordat het aantal plaatsen, de numerus fixus, op de Faculteit Diergeneeskunde beperkt is. Met het nieuwe, verdiepende onderzoek wordt ook gekeken of het verhogen van die numerus fixus een oplossing is. De Faculteit Diergeneeskunde stelt de numerus fixus zelf vast.

Schouten benadrukt dat de Faculteit Diergeneeskunde in de afgelopen periode diverse stappen heeft gezet om het aantal afgestudeerde dierenartsen te verhogen. Zo is een zijinstroomtraject opgezet voor de master diergeneeskunde en wordt in overleg met de NVWA extra keuzeonderwijs ontwikkeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer