FloraHolland weet stijgende kosten nog voldoende te compenseren

Bij de presentatie van de jaarcijfers in april gaf FloraHolland al aan dat de aanvoerdaling terug te zien zal zijn in de financiële resultaten. Er wordt rekening gehouden met een verlies, al is dat verlies volgens CEO Steven van Schilfgaarde afgelopen maanden niet verder opgelopen.

FloraHolland+weet+stijgende+kosten+nog+voldoende+te+compenseren
© Johan Wissink

Van Schilfgaarde geeft aan dat FloraHolland op dit moment een sterke balans heeft en dat er geen schulden zijn. 'Dat betekent dat we tot nu toe goed in staat zijn geweest om de gestegen kosten, met name die van energie, te compenseren door besparingen op andere vlakken.'

Wel is de verwachting dat de omzet terugzakt. Die van FloraHolland kwam vorig uit op 5,6 miljard euro. Dit jaar verwacht Van Schilfgaarde een omzet van 5 miljard euro of iets daaronder. Wel benadrukt de CEO dat de omzet voor 2022 nog altijd de tweede beste ooit is.


De omzet zakt volgend jaar waarschijnlijk terug naar het niveau van 2019, is de verwachting. Je moet volgens Van Schilfgaarde dan denken aan een omzet van zo'n 4,8 miljard euro. Dat heeft te maken met het feit dat FloraHolland in kwartaal één een lage aanvoer verwacht. 'De aanvoer zal lager liggen dan in het vierde kwartaal van 2022, maar ook lager dan in het eerste kwartaal van 2021.'


Prijsniveau moet veranderen

De gestegen kosten voor onder meer energie, arbeid, transport en uitgangsmaterialen komen nog niet terug in het prijsniveau van bloemen en planten. Dat is een grote uitdaging voor de sector, stelt Van Schilfgaarde. 'Dat leidt inmiddels ook tot intensieve discussies tussen grote retailers en kopers en tussen kopers en kwekers.'

Van Schilfgaarde ziet dat kwekers inmiddels niet meer bereid zijn om afspraken te maken op het huidige prijsniveau. 'Daardoor verwachten wij dat het aandeel klokverkoop komende periode stabiliseert of zelfs licht toeneemt. Willen we de teelt rendabel houden, dan moeten we met elkaar accepteren dat ook de prijzen voor bloemen en planten omhoog moeten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer