Royal FloraHolland vraagt minister Adema om perspectief

Met hoop en verwachting keken glastuinders uit naar het steunpakket voor energie-intensieve mkb's. Maar de regeling die 14 oktober door het kabinet is gepresenteerd kan niet op veel steun rekenen. Ook niet van Royal FloraHolland. Directeur Steven van Schilfgaarde roept landbouwminister Piet Adema in een videoboodschap op om met perspectief voor de sector te komen.

Royal+FloraHolland+vraagt+minister+Adema+om+perspectief
© Royal FloraHolland

Van Schilfgaarde vindt dat de steunmaatregel zoals die er nu ligt geen zoden aan de dijk zet. 'Kwekers hebben het gevoel dat het kabinet ze letterlijk en figuurlijk in de kou laat staan', vertelt de CEO van Royal FloraHolland in een videoboodschap. 'De teleurstelling is groot. Vooral omdat we ons in een coalitie met Glastuinbouw Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland hard hebben gemaakt voor een goede regeling.'


Tekst gaat verder onder video.

In de sector hoort Van Schilfgaarde verhalen van telers die hebben besloten de kassen koud te laten, komende winter een teelt over te slaan of zelfs helemaal te stoppen met hun onderneming. De productie die hierdoor wegvalt, komt volgens Van Schilfgaarde niet meer terug. 'Dat heeft ook voor de lange termijn gevolgen. Exporteurs en andere kopers zijn inmiddels al buiten Nederland op zoek gegaan naar mogelijkheden om de consument te kunnen bedienen.'

De Nederlandse sierteeltsector gaat belang inleveren op de wereldmarkt, vervolgt de directeur van Royal FloraHolland. 'Wat we de afgelopen decennia met elkaar hebben opgebouwd, brokkelt in sneltreinvaart af. Het bestaansrecht van heel veel bedrijven staat op het spel.' Volgens Van Schilfgaarde ontbreekt in politiek Den Haag het besef dat dit ten koste gaat van het verdienvermogen van Nederland. 'De sierteeltsector is een van de belangrijkste exportsectoren van ons land. Blijkbaar realiseren ze zich dat niet.'

Het bestaansrecht van heel veel bedrijven staat inmiddels op het spel

Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland

Van Schilfgaarde roept de nieuwe landbouwminister Piet Adema daarom op om een perspectiefnota voor boeren en tuinders te schrijven. 'Op dit moment ontbreekt het aan een visie waar we naartoe willen in Nederland met de land- en tuinbouw.' Zijn eerste advies daarbij is om te zorgen voor een stabiel ondernemersklimaat. Zodat tuinders weer kunnen plannen en ondernemen. 'Dit is geen eenvoudige opgave. Maar ik verwacht van onze regering een onderbouwde visie op de toekomst van een sector die cruciaal is voor ons land.'


De torenhoge energiekosten maken het volgens Van Schilfgaarde nu onmogelijk om te investeren in verduurzaming. De energietransitie komt hierdoor tot een halt. 'Dat is het omgekeerde van wat we willen bereiken.' Als er een duidelijke visie komt vanuit het kabinet, wordt het mogelijk om verder in te zetten op de energietransitie, meent Van Schilfgaarde. 'Toekomstperspectief ontbreekt bij telers. Geef het ze.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer