Stikstofclaim wil uitstel invoering bufferstroken

Stichting Stikstofclaim heeft landbouwminister Piet Adema gevraagd om de invoering van bufferstroken langs waterlopen en de uitsluiting van derogatie op percelen in grondwaterbeschermingsgebieden op te schorten.

Stikstofclaim+wil+uitstel+invoering+bufferstroken
© Twan Wiermans

Het kabinet en de Europese Commissie hebben in respectievelijk het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatiebeschikking een aantal voorwaarden opgenomen voor het toedienen van mest. Deze hebben onder meer betrekking op het aanhouden van bufferstroken waarop geen mest mag worden uitgereden.

Stikstofclaim vindt dat Adema met deze handelswijze onvoldoende rekening houdt met de financiële nadelen voor de agrarische sector. Ook biedt het kabinet de sector zo geen mogelijkheid tot effectieve en efficiënte rechtsbescherming. Daarbij maakt de handelswijze volgens Stikstofclaim een ongeoorloofde inbreuk op het eigendomsrecht. Mocht de minister het beleid zonder compensatie en rechtsbescherming voortzetten, dan overweegt Stikstofclaim juridische stappen.

Eerder pleitten elf organisaties al voor het aanwijzen van 2023 als overgangsjaar voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Adema wees dat voorstel af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer