Rechter: positieve weigering geeft evenveel rechten als natuurvergunning

Een positieve weigering geeft evenveel rechten als een natuurvergunning. Dat betekent dat het voor veehouders die hun bedrijf op basis van intern salderen ontwikkelen, raadzaam is een natuurvergunning aan te vragen bij het bevoegd gezag. Tot die uitspraak komt de meervoudige kamer van de rechtbank van Gelderland op 18 oktober.

Rechter%3A+positieve+weigering+geeft+evenveel+rechten+als+natuurvergunning
© Pixabay

Stichting Stikstofclaim stapte samen met een veehouder naar de rechter, nadat de bewuste veehouder bij een wijziging op zijn bedrijf een positieve weigering van de provincie Gelderland kreeg in plaats van een natuurvergunning.

'Naar het oordeel van de rechtbank geeft een positieve weigering evenveel rechten als een vergunning', zo oordeelde de rechter. Hierbij acht de rechtbank van belang dat tegen een positieve weigering kan worden geprocedeerd bij de rechter, zoals dat ook tegen een natuurvergunning kan. Dus als derden vinden dat een bedrijf niet zonder natuurvergunning mag starten of uitbreiden, kunnen ze naar de rechter stappen. Dit betekent ook dat een positieve weigering in rechte vast kan komen te staan en dat daarvan in een latere procedure moet worden uitgegaan.


Gelijke rechtsgevolgen

Gelet daarop zijn de rechtsgevolgen van een positieve weigering volgens de rechtbank gelijk aan de rechtsgevolgen van een natuurvergunning waaraan dezelfde argumenten ten grondslag zijn gelegd. Een natuurvergunning levert in zo'n situatie volgens de rechtbank niet meer rechten op dan een positieve weigering.

Volgens de stichting is het daarom raadzaam voor veehouders die hun bedrijf op basis van intern salderen ontwikkelen, om een natuurvergunning aan te vragen bij het bevoegd gezag. Dan moet de provincie daar een besluit over nemen. Als het een positieve weigering is, geeft het volgens de rechtbank evenveel rechten als een natuurvergunning


Geen eigen berekening

Volgens de rechter kan er wel discussie ontstaan wanneer een bedrijf alleen een eigen Aerius-berekening uitvoert voor de beoogde oprichting, wijziging of uitbreiding. Het bedrijf vraagt dan geen natuurvergunning aan en kiest dus niet voor een positieve weigering.

'Er ontstaat onduidelijkheid als ondernemers zelf een berekening uitvoeren en tot de conclusie komen dat intern salderen op basis van het geldende Aerius-model mogelijk is. Als zij dan op basis daarvan een project uitvoeren, kan later discussie ontstaan over de gehanteerde rekenmethode of gewijzigd beleid', geeft de rechter aan. 'Maar van die onzekerheid is geen sprake als de betreffende ondernemer een aanvraag indient en het besluit wordt genomen dat voor het project geen vergunning vereist is.'

Zowel de veehouder als Stichting Stikstofclaim beraden zich op een hoger beroep bij de Raad van State om de uitspraak een landelijke dekking te geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer