Stikstofclaim: oplossing PAS-knelgevallen binnen handbereik

Stichting Stikstofclaim stelt dat een oplossing voor de PAS-melders binnen handbereik is. Op basis van diverse Kamerbrieven en antwoorden op Kamervragen, denkt de stichting een juridisch houdbare oplossing te zien voor de knelgevallen.

Stikstofclaim%3A+oplossing+PAS%2Dknelgevallen+binnen+handbereik
© Eigen Foto

De oplossing zit volgens Stichting Stikstofclaim (SSC) in de vergunde, maar nog niet gebruikte ruimte in de vergunningen van boerenbedrijven: de latente ruimte. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof liet recent doorschemeren te onderzoeken hoe het gebruik van deze ruimte verder ingeperkt kan worden.

Stikstofclaim stelt voor dat de minister deze latente ruimte, indien de eigenaren deze niet zelf gaan gebruiken binnen een bepaalde termijn, opkoopt tegen een fatsoenlijke prijs. Deze ruimte kan vervolgens worden gebruikt voor het legaliseren van de PAS-knelgevallen.


De latente ruimte in vergunningen van agrarische bedrijven bedraagt bij benadering 25 procent, blijkt uit meerdere onderzoeken. Indien er ten tijde van de vergunningverlening een passende beoordeling is gedaan, heeft deze ruimte ook een juridisch houdbare status. Van der Wal ziet de latente ruimte volgens SSC als een mogelijk risico voor depositietoename.


Financiële consequenties

Volgens Stikstofclaim houdt de overheid de verplichting PAS-melders te legaliseren. 'Dat dit financiële consequenties met zich meebrengt, staat vast. Het is ook voor de overheid een afweging of zij middelen inzet voor een houdbare en haalbare oplossing of voor een in de tijd onzekere optie.'

Volgens de stichting is het nu aan de sector om keuzes te maken. 'Kiest de sector voor een haalbare en houdbare oplossing voor de PAS-knelgevallen? Die hebben eindelijk wel eens recht op zekerheid. Of blijven sectorpartijen hun verwevenheid met politiek en bedrijfsleven trouw om met bronmaatregelen meer latente ruimte te creëren voor de bouw en onhaalbare natuurdoelstellingen, waarbij hun achterban in juridische onzekerheid achter blijft?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer