Weinig nieuwe rassen voor teelt zomergranen

Op de aanbevelende rassenlijst voor landbouwgewassen wordt voor komend jaar slechts één nieuw ras voor de teelt van zomergerst opgenomen. Voor zomertarwe moeten telers het doen met het bestaande rassensortiment.

Weinig+nieuwe+rassen+voor+teelt+zomergranen
© Nieuwe Oogst

Het nieuwe zomergerstras is Skyway van de Deense kweker Nordic Seed. Dit ras wordt in Nederland vertegenwoordigd door veredelingsbedrijf Semundo. Skyway is door de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) toegevoegd aan de N-rubriek voor zomergerstrassen.

Het nieuwe ras onderscheidt zich in het rassenonderzoek met hoge korrelopbrengsten op kleigronden. Dit geldt zowel voor de objecten met als zonder ziektebestrijding. Skyway heeft verder opmerkelijk lang stro in vergelijking met de overige gerstrassen op de rassenlijst.


Nieuwe waarderingscijfers zomertarwe

Voor de teelt van zomertarwe in 2023 voegt CSAR geen nieuw aanbevolen ras toe aan de rassenlijst. Wel zijn de waarderingscijfers van de bestaande rassen waar nodig aangepast. Voor teelt op klei geven de rassen WPB Duncan en Hexham de hoogste korrelopbrengsten. Op zand lijkt het ras KWS Starlight het meest productief.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer