Mouters en brouwers accepteren twee nieuwe brouwgerstrassen

De twee nieuwe brouwgerstrassen Focus en Stairway zijn door de Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen brouwwaardig bevonden.

Mouters+en+brouwers+accepteren+twee+nieuwe+brouwgerstrassen
© Twan Wiermans

Dit meldt het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem) na het samenstellen van de waarderingslijst voor brouwgerstrassen op basis van onderzoek. Met deze waarderingslijst informeert de organisatie Nederlandse gersttelers over de acceptatie van de verschillende brouwgerstrassen door de mouters en brouwers in Nederland.

De rassen Focus en Stairway zijn na beproeving op kleine schaal brouwwaardig bevonden en nieuw toegevoegd aan de rassenlijst. Nibem wijst erop dat met deze nieuwe rassen voor de teelt van zomergerst in de verwerking nog geen industriële ervaring is opgedaan.


Positief beoordeeld

Naast de nieuwe rassen zijn in 2021 partijen van de bestaande rassen KWS Irina, RGT Planet, Laureate en Applaus beproefd. Het gezamenlijke oordeel van de mouters en de brouwers over de rassen KWS Irina en RGT Planet is positief. Applaus is nog niet door alle brouwerijen beproefd, maar waar wel positief beoordeeld. Laureate wordt volgens het Nibem geaccepteerd door de brouwerijen.


Voor de introductie van een brouwgerstras in Nederland voor commerciële doeleinden wordt deze uitvoerig onderzocht. Het landbouwkundige deel van het reguliere cultuur- en gebruikswaardenonderzoek gebeurt in opdracht van de kwekers. De resultaten hiervan worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst Zomergerst van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst.

Parallel volgt in opdracht van het Nibem het kwaliteitsonderzoek waarbij de gerstrassen op basis van kleine schaal vermouting en verbrouwing op mout- en brouwkwaliteit worden beoordeeld. Aan de hand van deze resultaten en de eventuele opgedane praktijkervaringen met de rassen komt de waarderingslijst van Nibem tot stand.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer