Poolprijs graan bij Agrifirm 35 tot 60 procent hoger

De graanpoolprijs bij Agrifirm is in seizoen 2021 35 tot 60 procent hoger dan vorig seizoen. Volgens de landbouwcoöperatie heeft dat te maken met de gunstige marktomstandigheden.

Poolprijs+graan+bij+Agrifirm+35+tot+60+procent+hoger
© Han Reindsen

Het verkoopseizoen van de basispool loopt van mei voorafgaand aan de oogst tot mei dit voorjaar. De poolprijs is een goede afspiegeling van de markt, waarin vanaf de voorverkoopperiode de prijstrend naar boven was.

Het poolresultaat komt voor baktarwe in de bewaarpool uit op 340,50 euro per ton. De basispool noteert 264 euro per ton. De markt werd volgens Agrifirm vanaf de herfst gevormd door het besef van een krappe balans en een goede vraag naar grondstoffen vanuit onder andere China. De prijs schoot vanaf maart pijlsnel omhoog door de oorlog in Oekraïne. Dat land heeft een enorme impact op de wereldwijde exportvolumes van granen.


Prijs brouwgerst

De prijs voor brouwgerst bedraagt in seizoen 2021 279 euro per ton voor de basispool. De brouwpremie liep op tot 32,50 euro per ton in een markt die eerst nog onder druk stond door de lagere bierconsumptie in de coronacrisis.


Vlot na de oogst werd duidelijk dat goede brouwgerst in Noordwest-Europa schaars was, waardoor de premie steeg. De poolprijs voor brouwgersttelers die zelf bewaren in de lange bewaarpool, komt uit op 355,50 euro per ton. Dat is het bedrag inclusief premie. Agrifirm-leden ontvangen over oogst 2021 per ton 3,50 euro ledenvoordeel bovenop de genoemde poolprijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer