Texelse boeren dragen bij aan duurzaam bier

Op het Waddeneiland Texel wordt dit seizoen voor het eerst op een natuurinclusieve manier brouwgerst verbouwd. Het project is een initiatief van de Texelse Bierbrouwerij en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging De Lieuw Texel. Boeren krijgen een compensatie voor de opbrengstdaling en een plus op de marktprijs.

Akkerbouwer Matthijs de Lugt loopt door het golvende gerst en maakt wat ruimte tussen de halmen om aan te tonen wat dit perceel natuurinclusief maakt. 'Wij hebben ingezaaid volgens de vogelgraanmethodiek. Dat betekent dat de zaaiafstand groter is en er hierdoor meer ruimte ontstaat voor vogels om te broeden. Het gaat dan vooral om soorten als de gele kwikstaart en de veldleeuwerik.'

De akkerbouwer uit De Cocksdorp zorgt dit jaar samen met collega's op Texel voor zo'n 100 hectare duurzame brouwgerst.


Vergoeding

Naast de ruimere zaaiafstand heeft De Lugt ook kruidenrijke akkerranden aangelegd. Beide aanpassingen zorgen ervoor dat de totale opbrengst een stuk lager ligt dan gebruikelijk, maar de bierbrouwer geeft een vergoeding voor de opbrengstdaling en een plus op de marktprijs van 20 procent. Dat is voor De Lugt voldoende compensatie om mee te doen met het project.

'En als het dit jaar goed draait, zullen er ongetwijfeld meer boeren mee willen doen. Je krijgt veel positieve reacties van toeristen op de kruiden en bloemen langs de akkerranden', vertelt De Lugt. 'En een duurzaam Texels biertje zou niet anders moeten smaken dan nu, maar het gevoel erbij is wel beter.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer