CZAV: graanmarkt belandt in 'perfect storm'

Door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en extreem weer in belangrijke teeltgebieden is de graanmarkt in een 'perfect storm' beland met prijzen tot 400 euro per ton. Dat constateert CZAV bij de publicatie van de poolprijzen over de graanoogst van 2021.

CZAV%3A+graanmarkt+belandt+in+%27perfect+storm%27
© Burt Sytsma

Het jaar 2021 was voor de zuidelijke landbouwcoöperatie met een nettopoolprijs van 265,50 euro per ton voor maal- en zomertarwe dan ook al een historisch jaar. Afgelopen seizoen was niet optimaal voor granen, stelt CZAV. De maanden juni en juli waren nat en er was te weinig zonneschijn. Daardoor kwam de gemiddelde tarweopbrengst niet verder dan ruim 8 ton per hectare.

Andere factoren die meespeelden, waren de extreme weersomstandigheden in belangrijke teeltgebieden. Droogte in Frankrijk en in het zuiden van de Verenigde Staten zorgde voor een lagere opbrengst. Ook de koude en natte omstandigheden in het noorden van de Verenigde Staten en Canada hadden een negatieve impact op de opbrengst. Daarbovenop komt de extreme hitte in India.


Historisch niveau

Al voor de oogst noteerden de tarweprijzen richting 200 euro per ton. Door de oorlog in Oekraïne stegen de graanprijzen in een paar dagen met tientallen euro's en kwam zo tot een historisch hoog niveau van 300 euro per ton. Later werd dat zelfs 400 euro per ton voor zowel de oude als de nieuwe oogst.

Het te verwachten tarwesaldo is dit jaar daardoor hoger dan van andere gewassen, voorspelt CZAV. De hoge prijzen en enorme prijsbewegingen zorgen ook voor een nieuwe dynamiek bij telers. Een deel van de telers kiest ervoor om onder deze omstandigheden granen voor de oogst te verkopen of graan in opslag te geven en zelf het verkoopmoment te bepalen.


Stabiliteit in pool

Die mogelijkheden biedt CZAV, maar de coöperatie voegt daaraan toe dat er ook telers zijn die juist onder deze omstandigheden bewust kiezen voor de afzet via het poolsysteem. Dat zorgt in deze volatiele markt voor een stuk stabiliteit. Daarbij creëert het voorschot een tijdige liquiditeit.

Het voorschot voor baktarwe met minimaal 12,5 procent eiwit bedraagt voor de oogst van 2021 172 euro per ton. De nabetaling noteert 95,50 euro per ton. Daarmee komt de eindprijs uit op 267,50 euro per ton. Dat is inclusief een premie van 2 euro per ton voor een hectolitergewicht van minimaal 76 kilo per hectoliter.

Brouwgerst van het zomerras Planet leverde met een voorschot van 160 euro en een nabetaling van 120 euro uiteindelijk 280 euro per ton op. De voertarwe in de CZAV-pool van 2021 kwam door een voorschot van 165 euro en een nabetaling van 93 euro uit op 258 euro per ton. Voergerst noteerde een eindprijs van 245 euro per ton door een voorschot van 160 euro en een nabetaling van 85 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer