Agrifirm en CZAV zijn door voorraad zomertarwe heen

Akkerbouwers die bij Agrifirm en CZAV aankloppen voor zaaizaad van zomertarwe vissen achter het net. De voorraad van het graanproduct is sinds begin deze week op, laten twee managers van de landbouwcoöperaties weten.

Agrifirm+en+CZAV+zijn+door+voorraad+zomertarwe+heen
© Twan Wiermans

'De buffer die we normaal gesproken overhouden, wordt dit seizoen opgemaakt', voorspelt Aart den Bakker, manager plantaardige afzet bij Agrifirm. Wel geeft hij aan dat er nog voldoende zaaizaad voor brouwgerst op voorraad is waar telers gebruik van kunnen maken. 'Zomergerst kun je zaaien tot begin april.'

Bij CZAV was de zomertarwe eind vorige week al uitverkocht. 'We merken nu een sterke vraag naar zomergerst', zegt Jurriaan Visser, manager granen bij het Zuid-Nederlandse bedrijf. 'Dat komt grotendeels doordat de tarwe op is.' CZAV zet volop in op de productie van gerst om akkerbouwers te kunnen blijven voorzien van genoeg zaaizaad.


Meer vraag

Door de internationale onrust door de oorlog in Oekraïne en de hoge graanprijzen is er dit seizoen meer animo voor de inzaai van zomertarwe. Visser en Den Bakker gaven vorige week aan dat er nog voldoende zaaizaad beschikbaar was, maar dat het 'wel spannend kan worden'. Zomertarwe is nu dus helemaal niet meer beschikbaar.


Beide managers kunnen de areaalgroei van zomertarwe- en gerst nog lastig kwantificeren. Visser: 'Ik denk dat het areaal zomertarwe niet extreem is uitgebreid. Vorig jaar was er ook een toename. Bovendien is afgelopen najaar al extra wintertarwe ingezaaid. Het houdt een keer op, akkerbouwers moeten ook nog ergens aardappelen en uien in hun bouwplan kwijt', aldus de CZAV-manager.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer