Adema: niet aan mij om oordeel over verbod vleesreclame te vellen

Landbouwminister Piet Adema vindt het niet aan hem om een oordeel te vellen over het verbod op buitenreclame voor vlees. Dat stelde gemeente Haarlem eerder dit jaar in.

Adema%3A+niet+aan+mij+om+oordeel+over+verbod+vleesreclame+te+vellen
© Dirk Hol

Volgens de minister is het zijn bevoegdheid niet en is het aan een rechter om eventueel een oordeel te vellen over het verbod. Dat stelt Adema in reactie op Kamervragen van Wybren van Haga (Groep Van Haga). Van Haga noemt het verbod een 'onaanvaardbare aantasting van de vrijheid van ondernemerschap' en vindt dat alle reclame voor legaal in de handel gebracht producten toegestaan moet worden.

De minister is het met die laatste stelling niet eens en constateert dat een verbod op buitenreclames niets nieuws is. In Amsterdam gelden bijvoorbeeld regels voor reclame gericht op kinderen. 'Elke gemeente heeft de mogelijkheid om beleid te ontwikkelen ten aanzien van buitenreclame', schrijft Adema. Hij vindt dat het verbod ook geen inperking is op de vrijheid om te kiezen voor producten.


Consumptie verdwijnt niet door reclameverbod

Van Haga suggereert in zijn vragen dat een verbod op vleesreclame fataal zou zijn voor varkenshouders. Die zouden volgens hem al 'het mes op de keel' hebben door de stikstofplannen van het kabinet. Minister Adema is het daar niet mee eens. 'De consumptie van varkensvlees in Nederland zal door een verbod op buitenreclame in Haarlem niet verdwijnen. Bovendien wordt zo'n driekwart van het varkensvlees geëxporteerd naar het buitenland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer