Pluimveevlees neemt in 2031 47 procent van wereldwijde vleesmarkt in

De pluimveevleessector blijft het komende decennium wereldwijd de snelst groeiende vleessector. In 2031 neemt pluimveevlees ongeveer 47 procent van de wereldwijde vleesmarkt in. Dat schrijven de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling Oeso en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO.

Pluimveevlees+neemt+in+2031+47+procent+van+wereldwijde+vleesmarkt+in
© Twan Wiermans

De verwachting is dat consumenten steeds vaker zullen kiezen voor pluimveevlees boven varkens- en rundvlees. In landen met een hoog inkomen wordt pluimveevlees gezien als gezonder dan roodvlees. Ook hecht men daar veel waarde aan het gebruiksgemak. Midden- en lage-inkomenslanden zien pluimveevlees vooral als een goedkoper alternatief voor andere vleessoorten.

De Oeso en FAO verwachten dat de wereldwijde productie van pluimveevlees tot 2031 met 16 procent groeit en tegen die tijd 47 procent uitmaakt van de totale vleesconsumptie. De consumptie van pluimveevlees neemt naar verwachting wereldwijd toe tot 154 miljoen ton. Pluimveevlees is belangrijk in de dagelijkse voeding in verschillende dichtbevolkte ontwikkelingslanden, zoals China, Indonesië, India, Maleisië, Pakistan, Peru, de Filipijnen en Vietnam.

In landen met lagere inkomens zal zowel de bevolkingsgroei als de inkomensgroei de algehele consumptie van pluimveevlees stimuleren. Zij het vanaf een veel lager basisniveau per hoofd van de bevolking. Naar verwachting is China verantwoordelijk voor het grootste deel van de toename van de vleesproductie, gevolgd door de Verenigde Staten, Brazilië en India. De vleesproductie in de Europese Unie zal dalen door stijgende milieukosten en verminderde exportmogelijkheden.


Groei naar 31 miljard dieren

De verwachting is dat het aantal gehouden dieren in de pluimveehouderij wereldwijd de komende tien jaar stijgt tot 31 miljard. Daardoor neemt de uitstoot van broeikasgassen naar verwachting toe met 9 procent in 2031. In Afrika wordt een toename van de uitstoot met 24 procent voorzien, die sterk samenhangt met de stijging van de vleesproductie.

Meer informatie is te vinden in de OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer