Vlees in winkel vaker duurder dan vleesvervanger

De vleesprijs in supermarkten is het afgelopen jaar harder gestegen dan die van vleesvervangers. Waar in februari vlees meestal goedkoper was dan vleesvervangers, is de situatie nu omgekeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Questionmark in opdracht van ProVeg. Dat is een stichting die zich ten doel stelt de overgang naar een plantaardig voedselsysteem te versnellen.

Vlees+in+winkel+vaker+duurder+dan+vleesvervanger
© Twan Wiermans

De onderzoekers vergeleken in drie categorieën (burgers, gehakt en kipstukjes) bij de zes grootste supermarkten (AH, Jumbo, Dirk, Aldi, Lidl, Plus) steeds de goedkoopste dierlijke vleesproducten met de goedkoopste bijbehorende vleesvervangers. Hierbij werden producten met een vergelijkbare portiegrootte naast elkaar gezet op basis van de prijs per kilo. Zo werden in totaal 36 verschillende producten vergeleken.


Waren vegetarische burgers, gehakt en kipstukjes in februari in 44 procent van de gevallen goedkoper dan of ongeveer even duur als vlees; nu is dat in 66 procent van de gevallen zo. Plantaardige burgers waren in februari nog gemiddeld 56 cent per kilo duurder dan dierlijke, nu zijn ze 78 cent per kilo goedkoper.Plantaardige 'kipstukjes' waren gemiddeld 1,16 euro per kilo duurder, nu zijn ze 37 cent per kilo goedkoper. Plantaardig 'gehakt' was gemiddeld 29 cent per kilo duurder, maar is nu 1,36 euro per kilo goedkoper, meldt Questionmark.


Verschillen tussen supermarkten groot

De verschillen tussen supermarkten en tussen producten onderling blijven volgens de onderzoekers groot. Dat vleesvervangers nu gemiddeld goedkoper zijn dan vlees, wil dus niet zeggen dat dit ook zo is bij elke vleesvervanger en in elke supermarkt. Wel is overal dezelfde trend te zien van een scherpe daling of zelfs omkering van de prijsverschillen.

De oorzaak van de prijsstijging moet volgens de onderzoekers worden gezocht in een sterkere stijging van de grondstofprijzen voor vlees dan voor vleesvervangers. De marges spelen mogelijk ook een rol, geven ze aan. ProVeg stelt dat de marges op vleesproducten zo'n 8 procent zijn.


Marges van 35 tot 50 procent

Op vleesvervangers zitten marges van 35 tot wel 50 procent en die hogere marges hebben wellicht als buffer gewerkt om de prijsklappen op te vangen, terwijl de supermarkten bij vlees geen andere keuze hadden dan de prijzen te verhogen. De prijsontwikkeling is in lijn met een ontwikkeling die Questionmark in april vaststelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer