Melkvee- en vleesveehouder werken samen in kalf-bij-de-koeproject

Melkveehouders Mieke en Gerard Mul in het Zuid-Hollandse Warmond en vleesveehouder Erik-Jan van den Brink in Nistelrode gaan samenwerken om de biologische kalveren van Mul te verwaarden tot rundvlees. Hier mag het kalf de eerste drie maanden bij de koe blijven lopen.

Melkvee%2D+en+vleesveehouder+werken+samen+in+kalf%2Dbij%2Dde%2Dkoeproject
© Groene weg

Gert-Jan Stoeten en Erik van der Velde in Groningen startten eerder al met dit project. Ook daar blijven de kalveren de eerste drie maanden op het melkveebedrijf. Het is een eis dat de kalveren koemelk krijgen. Mul gaat hierin een stap verder door de kalveren bij de koe te laten lopen.

'Wij vinden het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te werken. Daarom zijn wij onlangs gestart met de kalveren de eerste drie maanden bij hun eigen moeder te laten lopen, totdat zij geen moedermelk meer nodig hebben. Dit betekent ook dat stierkalveren bij hun moeder mogen blijven', legt Mul uit. Niet alleen hecht de consument veel waarde aan kalveren die langer bij hun moeder mogen blijven, ook laten steeds meer onderzoeken zien dat deze dieren een hogere weerstand hebben.

Al eerder liet De Groene Weg weten dat ongeveer 10 procent van de biologische kalveren ook biologisch worden gehouden tot vleesvee. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg. De organisatie is daarom gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees. Het bedrijf vult daarmee een behoefte in die bij veel biologische melkveehouders bestaat.


'Projecten waar je vrolijk van wordt'

Een deel van deze stierkalveren mogen biologisch opgroeien bij Van den Brink: 'Wij zetten vanuit het concept GeluksVogel in op projecten waar je vrolijk van wordt. Deze verhalen vertellen we graag in biologische speciaalzaken, waaronder de slagerijen van De Groene Weg. Het initiatief van Gerard en Mieke Mul is ook zo'n verhaal waar je blij van wordt en past dus precies bij ons.'

Op termijn wil Van den Brink meer grond aankopen, om meer kalveren van Mul te kunnen afnemen, vertelt de veehouder. De kalveren blijven twee en een half jaar bij Van den Brink en worden daarna afgenomen door De Groene Weg. Het biologische rundvlees zal onder andere verkrijgbaar zijn bij een van de biologische slagerijen van de organisatie.

Directeur Allard Bakker van De Groene Weg: 'Wij zijn er trots op onderdeel te mogen zijn van dit kalf-bij-de-koeproject en dit vlees te mogen verkopen in een van onze biologische slagerijen. Het laat voor ons echt zien dat het wel kan, een bewuste vleeskeuze maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer