'Kalf bij koe geen verplichting'

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) ziet onvoldoende reden voor de overheid om te bepalen of een kalf langere tijd bij de koe moet blijven.

%27Kalf+bij+koe+geen+verplichting%27
© Nieuwe Oogst

Dat is een afweging en keuze van de melkveehouder, schrijft de bewindsman in een zogeheten standvanzakenbrief over dierenwelzijn.

Volgens Van Dam staat vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet vast dat het kalf bij de koe houden per definitie beter is voor het welzijn van zowel kalf als koe.

Ervaringen delen

Om melkveehouders te faciliteren die overwegen het kalf voor bepaalde tijd bij de koe te houden gaat Van Dam in overleg met de sector, Dierenbescherming en het Louis Bolk Instituut om ervaringen te delen.

De staatssecretaris wijst erop dat het goed is om te realiseren dat het kalf langer bij de koe houden vaak ook aanpassingen vergt aan het huisvestingssysteem die kostbaar zijn en niet van vandaag op morgen te realiseren.

Plan van aanpak

In maart nam de Tweede Kamer een motie aan waarbij de regering wordt gevraagd om binnen een half jaar een plan van aanpak te presenteren dat erop gericht is om kalveren voor een bepaalde tijd bij de koeien te laten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer