Begin januari uitspraak in hoger beroep over kalverposter

Het gerechtshof spreekt zich dinsdag 4 januari uit over de campagneposter van dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht in de zaak tegen Agractie. Het hof buigt zich daarbij over de vraag of het scheiden van kalveren van hun moeder, direct na de geboorte, ernstig dierenleed mag worden genoemd.

Begin+januari+uitspraak+in+hoger+beroep+over+kalverposter
© DierenRecht

Agractie won in augustus een kortgeding tegen de dierenactivisten. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam besloot dat Dier&Recht binnen 48 uur een poster van de campagne 'stoppen met zuivel' uit zeven steden moest verwijderen.


Op de poster stond een kalf in een kruiwagen afgebeeld met de tekst 'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder'. De rechtbank vond de stellingen in de campagne onvoldoende onderbouwd.


Laaghartig

Advocaten van Agractie noemden de postercampagne dinsdag tijdens de behandeling van het hoger beroep opnieuw laaghartig. 'Boeren worden weggezet als veroorzakers van ernstig dierenleed.' Voorman Bart Kemp van Agractie noemde de poster suggestief en veroordelend: 'Keihard en respectloos, niet gebaseerd op feiten maar onderbuikgevoelens.'

Agractie zegt dat het direct weghalen van het kalf bij de koe juist goed is voor het dierenwelzijn op de boerderij, omdat boeren daarmee kalversterfte en ziektes kunnen voorkomen. Dier&Recht beweert het tegenovergestelde en stelt dat het scheiden van koeien en kalveren, de huidige praktijk in de melkveehouderij, gezondheids- en gedragsproblemen bij kalveren veroorzaakt. De jonge dieren hebben meer last van bijvoorbeeld stress en diarree, zei directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht.


Deelname publieke debat zuivel

Dier&Recht wil de postercampagne mogelijk hervatten en de kalverposter blijven gebruiken. Schouten gaf aan dat haar organisatie door het vonnis van de rechtbank 'ernstig wordt belemmerd' in het deelnemen aan het publieke debat over zuivel.

Tijdens de zitting stond een klein aantal trekkers van boeren in de buurt van het gerechtshof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer