Caring Farmers wil meer kalveren bij de koe

Om ervoor te zorgen dat meer melkveehouders de kalveren bij de koe houden, introduceert Caring Farmers kalfjesbijdekoe.nl. De website helpt burgers om 'kalf-bij-koe'-zuivel te kopen. De melkveehouders kunnen er hun praktische ervaringen kwijt, zodat andere boeren kunnen omschakelen en het welzijn van kalf en moederkoe verbetert.

Caring+Farmers+wil+meer+kalveren+bij+de+koe
© René Eijsink

Het ministerie van LNV wil toe naar een transitie in de kalverhouderij vanwege stikstof, antibioticagebruik, klimaat en hoge kalversterfte. Caring Farmers wil deze transitie versnellen met kalfjes bij de koe. 'We verbinden boeren en helpen consumenten diervriendelijker te consumeren door ze producten te laten kopen van boerderijen met veel ervaring met kalf bij koe. En van boeren die daar net mee starten, zodat ook zij een meerprijs kunnen ontvangen', laat de organisatie weten in een persbericht.

Belangrijk punt is dat Caring Farmers geen keurmerk of controlerende instantie is. 'Maar we werken wel samen met Dierenbescherming, Eyes on Animals en Stichting Demeter aan standaardisering en mogelijk een keurmerk.'

Kalf bij koe is zeldzaam

Van de 14.000 melkveehouders houden er hooguit 40 de kalfjes voor langere tijd bij de koe. Volgens Caring Farmers betekent een diervriendelijke landbouw dat dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, zo moeten zoogdieren kunnen zogen. Kalveren bij de koe houden is een grote omslag, het vergt een andere kijk op en omgang met de dieren en kostbare stalaanpassingen. En er is minder melk om te verkopen, dus de melkveehouder heeft een hogere melkprijs en een ander afzetkanaal nodig.

De campagne startte in januari met twee melkveehouders die al langer ervaring hebben met kalveren bij de koe, Gerjo Koskamp en Corné Ansems. Zij deelden hun ervaringen over hoe zij na drie maanden de kalveren spenen en ze ontkrachtten mythes als: 'Alle kalfjes worden wild'. Inmiddels delen zo'n twintig boeren ervaringen in een appgroep en is in juni een eerste 'kalf-bij-koe'-bijeenkomst georganiseerd met vijftig deelnemers.

Volgens Caring Farmers moeten Nederlanders die echt duurzaam en diervriendelijk willen consumeren, kiezen tussen helemaal geen zuivel of zuivel van 'kalf-bij-koe'-boeren. En af en toe zouden ze Nederlands kalfsvlees moeten consumeren van kalveren die bij de koe mochten blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer