Van Dam: keuzevrijheid voor kalf bij koe

Het kabinet ziet geen reden om melkveehouders te dwingen kalfjes bij de koe te laten lopen. Staatssecretaris Martijn van Dam geeft niet toe aan de druk van een Kamermeerderheid.

Van+Dam%3A+keuzevrijheid+voor+kalf+bij+koe
© Nieuwe Oogst

Vorige week schreef de staatssecretaris al dat hij een eerder aangenomen motie van de PvdD niet zal uitvoeren. Die vroeg om binnen een half jaar een plan van aanpak te presenteren dat er op gericht is kalveren voor bepaalde tijd bij de moeder te laten.

Afweging veehouder

'Het is een afweging van de veehouder. Sommigen doen het. En een aantal is er ook weer van afgestapt. Ik zie geen reden om van boven af op te leggen dat kalveren bij de koe moeten blijven', zei Van Dam donderdag in een discussie met de Kamer.

Hij laat het advies van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde zwaar wegen. Daarin wordt geconstateerd dat de meeste stalsystemen er niet op toegerust zijn en dat er risico's zijn voor de kalveren en de koeien.

Goed bedoeld

'De motie was goed bedoeld. Maar ik vind dat je echt wel hele goede redenen moet hebben voordat je dit dwingend oplegt', aldus Van Dam. Hij is er van overtuigd dat zowel boeren die kiezen voor het kalf bij de koe als de melkveehouders die dat juist niet doen, het beste voor hebben met hun dieren.

De Kamer kreeg de toezegging dat dat ervaringen van veehouders die kalveren met succes bij de koe laten, breder gedeeld zullen worden. Samen met de sector, de Dierenbescherming en het Louis Bolk Instituut wil daar het ministerie daar vorm aan geven.

Complimenten

'Complimenten aan de staatsecretaris. Hij heeft gelukkig geluisterd naar de feiten én naar de wetenschap. Dit is de juiste beslissing', reageerde Jaco Geurts (CDA). Hij sprak zijn waardering uit voor de boerinnen die 'de feiten naar Den Haag hebben gebracht'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer