Kabinet blijft bij schrappen middelingsregeling

Het kabinet houdt vast aan het voornemen om de middelingsregeling af te schaffen. Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) bekendgemaakt. Over een belastingvoordeel voor boeren die gebruikmaken van een stoppersregeling komt hij later terug.

Kabinet+blijft+bij+schrappen+middelingsregeling
© DIRK HOL

De middelingsregeling is een fiscale regeling die het voor burgers en ondernemers mogelijk maakt om schommelingen in inkomen te middelen. Agrarisch ondernemers maken volop gebruik van deze regeling, gezien de jaar op jaar wisselende inkomens. LTO Nederland verzocht het kabinet ook om de regeling te behouden. In de Tweede Kamer hielden CDA, ChristenUnie en SGP deze week een soortgelijk pleidooi.

Van Rij heeft nu bekendgemaakt dit verzoek naast zich neer te leggen. Hij stelt in een schriftelijke reactie dat de regeling voor een deel van de belastingplichtigen inderdaad zijn doel dient. Voor het kabinet weegt het doel van vereenvoudiging van het stelsel zwaarder. De beperkte doeltreffendheid acht het kabinet daarom voldoende om de regeling af te schaffen.


Fiscaal voordeel stoppersregelingen

De drie christelijke partijen vroegen deze week in de Tweede Kamer aandacht voor het fiscaal aantrekkelijk maken van stoppersregelingen voor boerenbedrijven. Ondernemers die van deze regeling gebruikmaken zien een deel van hun stakingswinst verdampen doordat zij daar belasting over moeten betalen. Daardoor is de regeling voor een deel van de boeren niet interessant.

Van Rij meldt dat hij later dit jaar in samenwerking met minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) met een schriftelijke reactie over deze kwestie komt. Daarnaast wordt op dit moment de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie worden in het eerste kwartaal van 2023 verwacht. 'Als daartoe aanleiding is, zullen landbouwminister Piet Adema en minister Van der Wal met mij in overleg treden over mogelijke fiscale oplossingsrichtingen.'

Op voorhand tempert Van Rij de verwachtingen. 'Ik wil benadrukken dat het uitgangspunt is dat elke ondernemer, en dus ook een agrariër, bij beëindiging van zijn onderneming belasting verschuldigd is over de stakingswinst. De stakingswinst omvat de stille reserves – het verschil tussen de waarde in het economische verkeer van vermogensbestanddelen en de fiscale boekwaarde daarvan – en de fiscale reserves. Dit zijn de egalisatiereserve, herinvesteringsreserve en oudedagsreserve.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer