Belastingplan 2023 eenvoudiger door schrappen regelingen

Het belastingstelsel wordt vereenvoudigd. Dit betekent voor ondernemers onder meer dat de middelingsregeling en de fiscale oudedagsreserve worden geschrapt. Daarnaast wordt meer geld vrijgemaakt voor de regelingen MIA en EIA. Dat blijkt uit het Belastingplan voor 2023 dat het ministerie van Financiën heeft gepresenteerd op Prinsjesdag.

Belastingplan+2023+eenvoudiger+door+schrappen+regelingen
© ANP

Het ministerie van Financiën gaat vanaf volgend jaar een aantal regelingen schrappen waar boeren en tuinders geregeld gebruik van maken. Zo worden de middelingsregeling en de fiscale oudedagsreserve geschrapt. Uit evaluaties en advies van de Afdeling Advisering van de Raad van State blijkt dat deze regelingen niet doeltreffend en doelmatig zijn.

De middelingsregeling is een belastingregel die het mogelijk maakt pieken en dalen op het inkomen af te vlakken door belasting te betalen over het gemiddelde inkomen voor drie jaar. Voor de land- en tuinbouw leverde deze regeling een voordeel op van zo'n 7 miljoen euro. De fiscale oudedagsreserve is een regeling waarbij ondernemers een deel van hun inkomen belastingvrij opzij mogen zetten voor hun pensioenvoorziening. Zij betalen vervolgens later belasting over dit bedrag.


De budgetten voor Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Energie-investeringsaftrek (EIA) worden structureel verhoogd met respectievelijk 100 miljoen en 50 miljoen euro per jaar vanaf 2023. Deze regeling is bedoeld om milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen te stimuleren.

Door de verhoogde inflatie en energieprijzen wordt door ondernemers veel gebruikt gemaakt van deze regelingen. Maar ook al voor 2022 namen de aanvragen voor de regelingen toe. Deze trend zette zich voort in 2022. Om bedrijven een extra steun in de rug te geven en om de grotere vraag te accommoderen, verhoogt het kabinet het budget.

Verder wordt zoals aangekondigd het lage tarief van de vennootschapsbelasting verhoogd van 15 naar 19 procent. Daarnaast wordt de zelfstandigenaftrek verder afgebouwd. De bpm-vrijstelling voor bestelauto's van ondernemers wordt beëindigd.


Lagere lasten op arbeid

Om de lasten op arbeid te verlagen, verlaagt het kabinet ook de lasten voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Hiervoor wordt in de jaren 2023 tot en met 2027 500 miljoen euro uitgetrokken en vanaf 2028 structureel 600 miljoen euro. Een van de maatregelen die hieraan bijdragen bestaat uit het verruimen van de werkkostenregeling (WKR).

De WKR is de regeling in de loonbelasting voor onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen die door de werkgever aan de werknemer worden gegeven in het kader van de dienstbetrekking. Via de vrije ruimte van de WKR kunnen werkgevers vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen onbelast aan hun werknemers geven voor zover geen gerichte vrijstelling van toepassing is.

Het minimumloon wordt per 1 januari met ruim 10 procent verhoogd. Ook wordt werken aantrekkelijker gemaakt met onder meer een gerichte verhoging van de arbeidskorting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer