DLV: 'Budget opkoopregeling te laag'

Marco Hol van DLV Advies verwacht dat het budget voor de landelijke opkoopregeling niet toereikend is. Hij denkt dat het aantal boeren dat zich hiervoor zal aanmelden, hiervoor te hoog ligt.

DLV%3A+%27Budget+opkoopregeling+te+laag%27
© Twan Wiermans

Hol verwacht dat ruim 1.000 boeren zich zullen inschrijven voor de regeling die naar verwachting dit najaar wordt opengesteld. Daarbij denkt hij dat op basis van de huidige budgetten veel minder varkenshouders mee kunnen doen dan zich zullen inschrijven.

In het kader van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) is 270 miljoen euro uitgetrokken voor melkveehouders, 115 miljoen euro voor varkenshouders en een zelfde bedrag voor pluimveehouders. Deze budgetten zijn volgens Hol te laag. 'Neem bijvoorbeeld een gemiddeld varkensbedrijf, het bedrag wat je daar dan ongeveer voor krijgt komt neer op 2 miljoen euro, dus kun je zo’n 60 bedrijven opkopen. Op basis van bedrijven die tegen ons zeggen wel interesse te hebben, zullen er eerder rond de 400 bedrijven zich inschrijven.'

In het geval dat meer boeren zich aanmelden voor uitkoop dan er budget is, maakt het ministerie een ranglijst waarbij de meeste stikstofwinst wordt geboekt voor het minste geld. 'Oude stallen zonder emissiearme systemen die dichtbij een natuurgebied zitten, zullen dus het meest uitgekocht worden. Zo’n driekwart van de boeren binnen een straal van 10 kilometer rondom een Natura 2000-gebied met een stikstofuitstoot van 1.500 kilo komen boven die drempelwaarde van 50 mol per jaar uit, blijkt uit onze berekeningen', vervolgt de DLV-man.


Bedenktijd

Voor een ondernemer die voldoet aan de drempelwaarde, is de kans dat hij mee kan doen alsnog beperkt wanneer de regeling overtekend wordt. Toch adviseert Marco deze ondernemers wel in te schrijven: 'Boeren kopen hiermee bedenktijd. Waarschijnlijk wordt de Lbv-regeling eind 2022 opengesteld en krijg je als ondernemer medio 2023 te horen of je mee mag doen. Daarna heb je een half jaar de tijd om definitief te besluiten of je mee wilt doen. Inschrijven betekent ook niet dat andere wegen uitgesloten worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer