CDA, CU en SGP willen dat stoppers minder belasting afdragen

CDA, ChristenUnie en SGP willen dat boeren minder belasting moeten betalen over hun stakingswinst na de opkoop van hun bedrijf. Zij hebben staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst bij de behandeling van het Belastingplan 2023 gevraagd deze fiscale belemmeringen weg te nemen.

CDA%2C+CU+en+SGP+willen+dat+stoppers+minder+belasting+afdragen
© Dirk Hol

Inge van Dijk (CDA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Roelof Bisschop (SGP) stellen dat boeren stoppers- en opkoopregelingen van de overheid weinig aantrekkelijk vinden omdat ze over de stakingswinst belasting moeten betalen. Dit kan volgens Van Dijk oplopen tot 44 procent. 'Het wordt als oneerlijk ervaren dat boeren die min of meer gedwongen worden te stoppen zoveel belasting moeten betalen', zegt Van Dijk daarover.

'Veel boeren zijn bang dat ze het bedrag dat ze in de ene hand van de overheid krijgen met de andere hand kunnen afdragen aan de fiscus', stelt Grinwis. De ChristenUnie-politicus denkt dat stoppende boeren daarom de voorkeur geven aan het verpachten van hun land aan andere boeren dan aan verkoop aan de overheid via een van de regelingen.


Middelingsregeling

In het Belastingplan 2023 heeft het kabinet aangegeven om de middelingsregeling af te schaffen. Via deze regeling is het voor burgers en ondernemers mogelijk om schommelingen in inkomen te middelen. Het kabinet stelt dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de middelingsregeling en dat deze niet doelmatig is. De drie christelijke partijen trekken dit in twijfel: 'Hoezo is deze regeling overbodig?' vraagt Van Dijk. 'Er wordt door 50.000 mensen gebruik van gemaakt.'

Agrarisch ondernemers maken volop gebruik van deze regeling gezien de jaar op jaar wisselende inkomens. Van Dijk stelt dat de regeling vooral geschikt is voor biologische boeren omdat hun inkomsten jaar op jaar nog sterker fluctueren. 'Van die boeren komen er in de toekomst juist meer.'


Later duidelijkheid

Van Rij heeft gemeld dat hij later dit jaar in een Kamerbrief terug komt op het verzoek van de drie partijen. Wel stelt hij dat het uitgangspunt is dat elke ondernemer, en dus ook een agrariër, bij beëindiging van zijn onderneming belasting verschuldigd is over de stakingswinst.

LTO Nederland heeft eerder ook bij het ministerie aangedrongen op het behoud van de middelingsregeling. Daarnaast heeft LTO met de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus aangedrongen op het wegnemen van de fiscale drempels bij bedrijfsbeëindiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer