Vogelgriep in Tiel en Wouterswoude

Zowel in het Gelderse Tiel als in het Friese Wouterswoude is bij een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de in totaal circa achthonderd sierwatervogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+in+Tiel+en+Wouterswoude
© Cumela

Binnen de 1 en 3 kilometerzone van het bedrijf in Tiel dat is besmet, bevinden zich geen andere bedrijven. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 22 bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Binnen de 1 kilometerzone van het bedrijf dat is besmet is in Wouterswoude, bevinden zich geen andere bedrijven. In de 3 kilometerzone ligt één bedrijf met pluimvee dat eveneens op vogelgriep wordt onderzocht door de NVWA. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen elf bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.


Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de Dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Landelijke ophok- en afschermplicht

Sinds 5 oktober 2022 is de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. In een aantal gebieden in Nederland, zo ook dit gebied, was al een ophok- en afschermplicht. De ophokplicht geldt voor houders van commercieel gehouden vogels.

De afschermplicht geldt voor houders van dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels, voor zover dit hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels betreft.



De afschermplicht betekent dat deze houders verplicht zijn de genoemde dieren af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer