Opleving vogelgriep leidt weer tot landelijke ophokplicht pluimvee

Voor heel Nederland geldt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten. Dat heeft landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt.

Opleving+vogelgriep+leidt+weer+tot+landelijke+ophokplicht+pluimvee
© Twan Wiermans

'De ophok en -afschermplicht wordt niet alleen voor commerciële houders ingesteld, maar ook hobbyhouders moeten hun dieren binnen houden. Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is', schrijft Adema in een Kamerbrief.


Een groep van deskundigen adviseert het ministerie regelmatig over het verloop van de vogelgriepepidemie. In het meest recente advies is het risico op verdere verspreiding naar boven bijgesteld. Het vogelgriepvirus is deze zomer niet uit Nederland verdwenen en de situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren, is de verwachting van de minister.

Er zijn de afgelopen twee maanden veel uitbraken geweest, bij commerciële houderijen en bij hobbymatig gehouden vogels. Er zijn ook nog dagelijks meldingen van dode wilde vogels in diverse regio's in Nederland. Ongeveer 40 procent van de ingezonden kadavers van wilde vogels blijkt bij laboratoriumonderzoek besmet te zijn met HPAI type H5N1.


Extra tegenvaller

‘Ik realiseer mij dat dit voor de betrokken pluimveehouders weer een extra tegenvaller is. Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is’, aldus Adema. Op korte zal de nieuwe landbouwminister de Tweede Kamer met een uitgebreidere brief informeren over zijn beleid ten aanzien van de vogelgriepsituatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer