Vleeskuikenbedrijf in Groningen getroffen door vogelgriep

Een vleeskuikenbedrijf in het Groningse Kiel-Windeweer is besmet geraakt met vogelgriep. De circa 102.150 vleeskuikens worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om verspreiding van het virus te voorkomen.

Vleeskuikenbedrijf+in+Groningen+getroffen+door+vogelgriep
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone ligt één andere pluimveehouderij. Dit bedrijf zal door de NVWA worden gescreend op vogelgriep.

In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt nu een ophokplicht, afschermplicht en vervoersverbod. Het gebied overlapt gedeeltelijk met de 10 kilometerzone van de uitbraak in Wildervank en sluit aan op de 10 kilometerzone van de uitbraak in het Groningse Zuidwolde.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Onderstaande kaart toont de vogelgriepuitbraken van seizoen 2022-2023, de kaart wordt voortdurend bijgewerkt.

Naast de ophok- en afschermplicht die nog steeds in meerdere regio's en in alle 10 kilometerzones geldt, is er een landelijk bezoekverbod voor pluimveebedrijven. Alleen strikt noodzakelijk bezoek door een dierenarts is toegestaan na douchen en omkleden. Ook laadploegen moeten douchen en bedrijfskleding aan.

In het kader van de besmetting op de locatie in Kiel-Windeweer wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen aanvullende maatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer