Vogelgriep overzomert in heel Europa

Het vogelgriepvirus heeft in veel Europese landen de zomer overleefd in wilde vogels. Daarmee zorgde het virus continu voor uitbraken bij pluimvee. Dat blijkt uit het overzicht van Efsa, het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, en het EU-referentielaboratorium.

Vogelgriep+overzomert+in+heel+Europa
© Han Reindsen

Gewoonlijk doofde het virus uit in de zomer maar tussen 11 juni en 9 september 2022 zijn bij de Efsa 788 meldingen gemaakt van hoogpathogene vogelgriep in zestien Europese landen en het Verenigd Koninkrijk. 22 meldingen gingen over vogels in gevangenschap, 56 van kwamen van pluimveebedrijven en bij 710 meldingen ging het om wilde vogels. Het virus bereikte broedkolonies voor zeevogels aan de Noord-Atlantische kust en veroorzaakte massale sterfte in vooral Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Zwaar geïnfecteerde wilde vogels vormden ook een voortdurend risico op infectie voor gedomesticeerde vogels. Van juni tot september daalde het aantal uitbraken bij vogels in gevangenschap en pluimvee wel ten opzichte van voorgaande maanden, maar waren er wel vijf keer meer uitbraken in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor.

'De huidige vogelgriepepidemie is duidelijke nog steeds aan de gang', stelt Guilhem de Seze, hoofd van de afdeling risicobeoordelingsproductie bij Efsa. 'Nu de herfstmigratie begint en het aantal wilde vogels dat in Europa overwintert toeneemt, betekent dit waarschijnlijk een hoger risico op vogelgriepuitbraken dan in voorgaande jaren.'

Vogelgriep wereldwijd

Het vogelgriepgseizoen 2021-2022 heeft de grootste epidemie tot nu toe in Europa veroorzaakt, met in totaal 2.467 uitbraken bij pluimvee. 47,5 miljoen vogels zijn geruimd. Daarnaast werden 187 uitbraken gemeld bij in gevangenschap levende vogels en 3.573 vogelgriepuitbraken bij wilde vogels. Uitbraken zijn gemeld van Spitsbergen in Noorwegen tot Zuid-Portugal en tot in Oekraïne. In totaal zijn in 37 Europese landen uitbraken gemeld bij wilde vogels.

In de herfst van 2021 is de vogelgriep ook van Europa naar Noord-Amerika overgestoken. Het zorgde voor een ernstige epidemie bij pluimvee in verschillende Canadese provincies en Amerikaanse staten, naast sterfte bij wilde vogels.


Laag risico voor mensen

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) concludeert dat het infectierisico voor de algemene menselijke populatie in Europa laag is. Voor beroepsmatig blootgestelde mensen is het risico gemiddeld. Het risico dat de mens besmet raakt door blootstelling aan besmette pluimveeproducten beschouwt het ECDC als verwaarloosbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer