Tweede vogelgriepuitbraak Wildervank

Op een biologisch legpluimveebedrijf in het Groningse Wildervank is vogelgriep vastgesteld. De tweede besmetting in een week tijd in het dorp. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 14.740 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tweede+vogelgriepuitbraak+Wildervank
© Twan Wiermans

Op het erf ligt nog een tweede pluimveebedrijf met 3.600 leghennen. Dat wordt ook geruimd, omdat de kans zeer reëel is dat dit ook is besmet. Beide bedrijven werden al intensief gemonitord door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dat gebeurde omdat ze op 100 meter afstand liggen van een pluimveebedrijf waar op 29 september vogelgriep werd vastgesteld. Die besmetting staat niet op onderstaande kaart, maar hoort nog bij seizoen 2021-2022.Binnen de 1 kilometerzone van het biologische pluimveebedrijf dat nu is besmet, bevindt zich nog één ander pluimveebedrijf. De dieren daar worden onderzocht door de NVWA en veertien dagen intensief gemonitord door GD. In de 3 kilometerzone liggen zes bedrijven met pluimvee die eveneens op vogelgriep worden onderzocht door de NVWA. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 22 bedrijven met pluimvee.


Ophok

In dit gebied golden al strenge maatregelen, waaronder een ophokplicht, afschermplicht en een vervoersverbod en regels voor de jacht. Waar dit precies is, is te zien op de Dierziekten viewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De landelijke ophok- en afschermplicht is weer van kracht. In een aantal gebieden in Nederland, zo ook dit gebied, was er al een ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan worden gerealiseerd. Daarnaast geldt een landelijk bezoekverbod voor pluimveebedrijven. Alleen strikt noodzakelijk bezoek door een dierenarts is toegestaan of van een laadploeg. Daarbij geldt een doucheverplichting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer