Tweede Kamer: stop krimp middelenpakket

Voor elk gewasbeschermingsmiddel dat zijn toelating verliest en van de markt verdwijnt, moet een alternatief in de plaats komen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Tweede+Kamer%3A+stop+krimp+middelenpakket
© Han Reindsen

De Kamerleden hebben landbouwminister Piet Adema verzocht dit bij de volgende ministerraad van de Europese Commissie te borgen.

Het verzoek stond in een motie van VVD, CDA en ChristenUnie. Zij constateerden dat gewasbeschermingsmiddelen waarvan de toelating verloopt, in de praktijk worden vervangen door andere middelen. Die andere middelen zijn niet altijd beter voor het milieu, maar boeren en tuinders kiezen hier toch voor omdat er geen alternatieven zijn.

De alternatieven waar de Tweede Kamer nu ruimte voor wil, kunnen variëren tussen niet-chemische middelen, middelen met een lagere milieu-impact, nieuwe verdelingstechnieken zoals Crispr-Cas of technologieën als precisielandbouw en mechanische bestrijding.


Barrières wegnemen

Verder verzoekt de Tweede Kamer, op initiatief van de coalitiepartijen, Adema om de wettelijke barrières voor moderne veredelingstechnieken en groene middelen – laagrisicostoffen, basisstoffen en biologische middelen – zoveel mogelijk weg te nemen. Ook moet de toepassing van deze alternatieven worden gestimuleerd.

Daarnaast constateert de Tweede Kamer dat toelatingsinstantie Ctgb ten opzichte van andere EU-lidstaten onevenredig veel toelatingsaanvragen in behandeling heeft. De Kamer heeft Adema verzocht om de knelpunten bij het Ctgb wat betreft de toelating van nieuwe middelen op de Europese markt in kaart te brengen en in Europa te pleiten voor een betere werkverdeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer