NVWA onderzoekt mogelijk illegaal gebruik Vydate bij orchideeënteler

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde vrijdag 16 september binnen een strafrechtelijk onderzoek een doorzoeking uit bij een teler van orchideeën. De NVWA verdenkt de teler van het illegaal gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Vydate.

NVWA+onderzoekt+mogelijk+illegaal+gebruik+Vydate+bij+orchidee%C3%ABnteler
© Waterschap Zuiderzeeland

Bij de doorzoeking trof de NVWA Vydate aan en vond de autoriteit aanwijzingen dat het inderdaad op illegale wijze wordt gebruikt. Daarnaast vond de NVWA bij de teler andere gewasbeschermingsmiddelen die niet in Nederland zijn toegelaten. De autoriteit nam deze in beslag.

Het middel Vydate is in Nederland toegelaten als insecticide en nematicide. Wanneer het middel wordt gebruikt, moet een teler zich aan het wettelijk gebruiksvoorschrift houden. In Nederland mogen alleen in ons land toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

Verder is de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) betrokken bij het onderzoek om te controleren in hoeverre de medewerkers van de betreffende teler gevaar lopen door het vermoedelijk onjuist gebruik van het middel. Bij het doorzoeken constateerde de NLA al dat personeel van de teler persoonlijke beschermingsmiddelen verkeerd gebruikt. Ook bleken de middelen op ondeugdelijke wijze opgeslagen te zijn en ontbraken keuringen op machines.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer