Tuincentra maken afspraken over beteugelen middelen

Tuincentra maken afspraken over het tegengaan van het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen. Hiermee willen de ondernemers een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de sector en voorkomen dat kwekers niet-toegelaten middelen gebruiken.

Tuincentra+maken+afspraken+over+beteugelen+middelen
© Vidiphoto

Wanneer plantenkwekers na een eerste waarschuwing illegale gewasbeschermingsmiddelen blijven gebruiken, worden zij uitgesloten van levering aan alle aangesloten tuincentra, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Tuinbranche Nederland legde de afspraken tussen de tuincentra voor aan de ACM. Hierop toetste de autoriteit de afspraken aan de concurrentieregels en het concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken en ziet geen bezwaar.

Kwekers kunnen concurrentievoordeel hebben als ze niet-toegelaten middelen gebruiken. De ACM oordeelt dat de afspraken tussen tuincentra niet in strijd zijn met de concurrentieregels. Het gaat om afspraken tussen bedrijven die met elkaar concurreren over het (tijdelijk) uitsluiten van kwekers van bepaalde producten.


Zelf initiatief

Ondanks het publieke toezicht worden nog steeds illegale middelen ingezet. Voor de tuincentra was er daarom reden genoeg om zelf het initiatief te nemen om dit gebruik te stoppen. De ACM stelt dat dit soort afspraken wel transparant moeten zijn volgens een zorgvuldige procedure, voordat tot uitsluiting van leveranciers wordt overgegaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer