Verbod op import producten met sporen van 'bijendodend'-middel

Landbouwproducten met sporen van twee voor bijen gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen komen de Europese Unie binnenkort niet meer in. Het gaat om clothianidine en thiamethoxam, bekend onder de merknamen Poncho en Arena. Deze middelen zijn in de EU verboden.

Verbod+op+import+producten+met+sporen+van+%27bijendodend%27%2Dmiddel
© Han Reindsen

De Europese Commissie en de EU-landen zijn overeengekomen dat er een einde moet komen aan de invoer van producten die aan deze middelen zijn blootgesteld. De kleinst meetbare hoeveelheid wordt al taboe. De regels kunnen naar verwachting begin volgend jaar ingaan, zegt de commissie.


Amerikaanse en Afrikaanse boeren kunnen daardoor niet langer oneerlijk concurreren met Europese vakgenoten. Onder meer Afrikaanse boeren vrezen dat ze zonder deze middelen weerloos staan tegen plagen en misoogsten. Zij krijgen echter voldoende tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen, belooft Eurocommissaris Stella Kyriakides (Voedselveiligheid).

De EU maakt zich al langer zorgen over de bij en andere insecten die planten bestuiven. Die hebben het moeilijk, onder meer door het gebruik van pesticiden. De teruglopende bestuiversstand speelt de bloei van tal van gewassen parten en daarmee dus ook de landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer