Brede coalitie roept op tot 'gecontroleerd beheer' wolvenpopulatie

Een coalitie van 24 belanghebbende organisaties vraagt natuurminister Christianne van der Wal om 'gecontroleerd beheer' van de wolvenpopulatie mogelijk te maken. De positionpaper met deze strekking is een initiatief van Federatie Particulier Grondbezit en onder meer ondertekend door LTO Nederland.

Brede+coalitie+roept+op+tot+%27gecontroleerd+beheer%27+wolvenpopulatie
© VidiPhoto

De initiatiefnemers van de positionpaper vinden dat er in elk geval op twee belangrijke punten dringend verandering in het beleid moet komen. Op de eerste plaats moet de wolvenpopulatie gecontroleerd beheerd kunnen worden, zowel preventief als in geval van schade. Daarnaast moet het mogelijk worden nulstandgebieden in te stellen waar wolven verwijderd kunnen worden. Wolven zijn beschermd in Nederland en bejaging is daardoor niet toegestaan.


In de positionpaper pleiten de organisaties voor een evenwichtig en realistisch beleid met betrekking tot de wolf. Naar mening van de ondertekenaars zal dit het maatschappelijke draagvlak voor de aanwezigheid van de wolf vergroten. De coalitie pleit niet voor een wolvenvrij Nederland, maar voor gecontroleerd beheer van het dier op plekken waar er daadwerkelijk ruimte is voor een wolvenpopulatie.
Groeiende populatie

Sinds in 2015 de eerste wolf weer in Nederland werd waargenomen, groeide de populatie snel. De eerste jongen zijn hier in 2019 geboren. Inmiddels bevinden zich naar schatting ongeveer dertig wolven in Nederland. Als deze groei zich zo doorzet, dan zijn er binnenkort al meer dan honderd wolven in Nederland, verwacht de coalitie.

De toenemende aantallen blijven niet zonder gevolgen en daardoor nemen de spanningen in de maatschappij toe, stelt de coalitie. Dat komt volgens haar omdat de jonge wolven gaan zwerven als ze volwassen worden. Juist deze zwervende dieren richten de meeste schade aan. Wolven maken slachtoffers onder vee, maar ook onder dieren die ingezet worden voor natuurbeheer als zoogkoeien met kalveren, paarden, pony's, Schotse Hooglanders, moeflons en schapen.


Gesprek aangaan

De positionpaper 'Gecontroleerd beheer van de wolf noodzakelijk voor maatschappelijk draagvlak' is aangeboden aan natuurminister Van der Wal. De 24 ondertekenaars willen graag het gesprek met haar aangaan. Tot de ondertekenaars behoren organisaties uit de agrarische sector als Agractie en NVP, maar ook uit de natuur- en landschapshoek. Het gaat onder meer om de verenigingen De Moeflon en Het Ree.

Downloads
Positionpaper Wolf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer