LTO Noord luidt noodklok: massaal dierenleed door wolf

LTO Noord dringt aan op beheer van de wolf. Volgens de land- en tuinbouworganisatie zijn de afgelopen weken meer en meer schapen, kalveren en andere dieren doodgebeten door wolven. Dat zorgt voor groot leed, zowel bij dieren als bij boeren.

LTO+Noord+luidt+noodklok%3A+massaal+dierenleed+door+wolf
© Persbureau Noordoost

LTO Noord luidt daarom de noodklok. De belangenvereniging roept om om werk te maken van faunabeheer. 'Het is ontzettend pijnlijk om te zien. Boeren zorgen goed voor hun dieren. Als er dan een wolf komt die je schaap of kalf helemaal bebloed achter laat, is dat een vreselijk beeld. We willen dat daar wat aan gebeurt', stelt LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.

Met name in Overijssel, Drenthe en Friesland vallen wolven landbouwdieren aan. Dat leidt lokaal tot erg veel onrust. 'Dat zou je niet moeten willen. Mensen maken zich oprechte en terechte zorgen. Dat is ook niet goed voor het draagvlak van de wolf in Nederland', geeft Bruins aan.


Wolven beheren

De waarschijnlijke oorzaak van de wolvenaanvallen is dat er in deze gebieden te weinig wild is. Er is dus te weinig natuurlijk voedsel voor de wolven. Hierdoor springen ze zelfs over rasters heen om de landbouwdieren aan te vallen. Volgens LTO Noord zouden er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn.


Mogelijke andere oplossingen zijn om de wolf te verjagen in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Op dit moment is dat niet toegestaan. Tegelijkertijd nemen boeren zelf ook preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasters. Momenteel is dit echter niet genoeg om de dieren te beschermen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer