Drentse plattelandsbewoners zijn wolf beu: 'Wanneer is het genoeg?'

Inwoners van de Drentse gemeente Westerveld in het zuidwesten van de provincie zijn bang voor de wolf. Bang dat het roofdier niet alleen hun dieren, maar ook henzelf wat aandoet. En dat hun belang ondergeschikt wordt gemaakt aan de wolf.

Dat bleek gisteravond op een informatiebijeenkomst van provincie Drenthe en gemeente Westerveld. De bijeenkomst werd door zo'n negenhonderd mensen bijgewoond en verliep emotioneel. Volgens de provincie zijn inmiddels elf wolven gespot in Zuidwest- en Midden-Drenthe, waarvan in ieder geval één koppel met drie jongen zich heeft gevestigd in het Drents-Friese Wold op het grondgebied van Westerveld.

Uit dezelfde cijfers van de provincie blijkt dat het aantal door de wolf gedode (landbouw)huisdieren snel toeneemt. Voor het merendeel schapen, maar steeds vaker worden ook paarden en runderen opgejaagd, verwond of zelfs gedood. Inmiddels zijn twaalf koeien het slachtoffer geworden van wolven, wat de situatie in Drenthe alarmerend maakt.


Niet het bos in durven

Doordat de in Zuidwest-Drenthe en Zuid-Friesland dwalende wolven steeds vaker ook in de nabijheid van bebouwing, waaronder basisscholen in Diever en Darp, worden gespot, wordt de onrust onder de bevolking alleen maar groter. 'Ik durf niet meer met mijn zoontje het bos in', erkent een paardenhouder uit Diever voorafgaand aan de bijeenkomst. Ze woont aan de rand van het dorp en heeft twee dressuurpaarden voor haar huis lopen. 'En ook als ik met mijn paarden een buitenrit maak, ben ik er niet gerust op.'

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA/Natuurbeleid) en burgemeester Rikus Jager van gemeente Westerveld probeerden de vele vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Ze werden bijgestaan door voorzitter Henk Oosterman van de Drentse Wolvencommissie en specialist Desiré Karelse van uitvoeringsorganisatie BIJ12. Schapen- en paardenhouders hielden tijdens de informatiebijeenkomst in Diever een stil protest buiten het gemeentehuis. Op het voorplein waren schapen en pony's neergezet met protestborden en spandoeken en daarbij foto's van aangevallen dieren.

Bewoners echt geruststellen lukte niet, bleek al snel. Zowel de provincie als het ministerie van LNV zijn aan strikte Europese beschermingsregels gebonden die actief beheer van de wolf niet of alleen in het uiterste geval mogelijk maken. Daarnaast is de positie van het openbaar bestuur ongewis omdat er geen recente rechtspraak over is. 'Dat de gevestigde wolf zich bij ons niet zoals verwacht op wilde dieren richt, maar zelfs grotere lanbouwhuisdieren zoals koeien als prooi kiest, daarin ben ik zwaar teleurgesteld', erkende Jumelet.


Provincie volzetten met hekken

Het Drentse publiek accepteert de huidige situatie niet, bleek uit de reacties. 'Betekent het dat de wolf in de wei, de koeien op stal en ons leven ondergeschikt worden gemaakt aan de wolf? Wanneer is het genoeg?', kreeg Jumelet voor de voeten geworpen. 'Dat wil ik ook niet', antwoordde hij. 'Maar de hele provincie volzetten met beschermende hekken kan ook niet.'

De gedeputeerde laat daarom uitzoeken of het juridisch mogelijk is toch actief beheer te voeren op de wolf. 'Dat hebben we nu bij het ministerie neergelegd. Maar het ministerie kijkt vervolgens ook weer naar ons als provinciale uitvoerders van het natuurbeleid.'

Waar de grens ligt tussen bescherming van een wilde diersoort en bescherming van de veiligheid van mensen en landbouwhuisdieren, moet dus nog blijken. Een paardenhouder uit Spier, tevens advocaat, bepleitte een testcase op te zetten. Op die manier kan de rechter aangeven wat voorgaat: natuurbescherming of bescherming van de persoonlijke levenssfeer van plattelandsbewoners en hun dieren. Jumelet liet doorschemeren daar zelf ook aan te denken. 'We willen kijken hoe ver we kunnen gaan. Maar dan moeten er wel gevallen zijn om voor te leggen.'

Burgemeester Jager, verantwoordelijk voor orde en veiligheid in zijn gemeente, zei intussen zelf een duidelijke grens te trekken. 'Als het gaat om veiligheid van de mens, dan gaat die voor. Dan grijpen we in', zo verzekerde hij. De komende maanden houdt de Drentse Wolvencommissie nog drie aparte informatiebijeenkomsten voor hobbydierenhouders en professionele schapenhouders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer