Nieuw wolvenplan gaat LTO Nederland niet ver genoeg

Faunabeheerders moeten volgens LTO Nederland eerder kunnen ingrijpen als er problemen ontstaan met wolven in het gebied waar zij opereren. Actief wolven verjagen zit er volgens het concept Interprovinciaal Wolvenplan eigenlijk niet in.

Nieuw+wolvenplan+gaat+LTO+Nederland+niet+ver+genoeg
© VidiPhoto

In het nieuwe wolvenplan, waar de nationale wolvencommissie momenteel aan werkt, wordt de drempel voordat adequaat mag worden ingegrepen namelijk heel hoog gelegd, stelt LTO Nederland vast. Te hoog. Het concept wolvenplan werkt met een escalatieladder.

Pas als een wolf meerdere keren mensen benadert, agressief wordt of in de aanval gaat, mag worden ingegrepen. Bij aanvallen op vee ligt de lat nog hoger. Als een veehouder zijn dieren achter een goedgekeurd raster heeft lopen en de wolf ziet toch kans 'binnen' te komen, dan moet de eigenaar eerst verdere maatregelen treffen.


Beschermingshond

Die extra maatregelen kunnen de inzet van een beschermingshond zijn of het ingraven van het raster. Als de wolf ook dan nog doorgaat met zijn aanvallen op landbouwhuisdieren, is sprake van een probleemwolf. Dan mogen uiteindelijk verjagingsmaatregelen worden genomen.

Portefeuillehouder faunabeleid Arnold Michielsen van LTO Nederland stelt vast dat preventie bij probleemwolven onvoldoende werkt en dat daar te lichtzinnig over wordt gedacht. 'In theorie zou het voldoende moeten zijn, in de praktijk blijkt van niet. Zie de golf van aanvallen in Drenthe en Friesland.'


Leed al geschied

Als een veehouder dan vervolgens alles heeft gedaan wat mogelijk is, is het grote leed volgens Michielsen inmiddels al geschied. 'Het moet niet zo ver komen dat kinderen in het buitengebied door de wolf niet meer op de fiets naar school durven of dat schapenhouders moeten stoppen vanwege oplopende economische schade en onaanvaardbaar dierenleed.'

Michielsen ziet dat in andere EU-lidstaten wolven wel worden verjaagd of zelfs bejaagd. 'Ook in Nederland moeten gebieden komen waar wolven niet worden toegelaten. Dat draagt tevens bij aan het draagvlak voor de wolf.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer