Minder melkkoeien in de Europese Unie, maar niet in Nederland

Het aantal melkkoeien in de Europese Unie is in 2021 opnieuw afgenomen, maar niet in Nederland. Volgens het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie (Eurostat) werden vorig jaar in elf onderzochte EU-landen 16,04 miljoen melkkoeien gehouden. Dat is ongeveer 0,7 procent en 105.000 melkkoeien minder dan een jaar eerder.

Minder+melkkoeien+in+de+Europese+Unie%2C+maar+niet+in+Nederland
© Fotografie Twan Wiermans

De meeste melkkoeien zijn te vinden in Duitsland (3,8 miljoen), maar dat is wel 1,9 procent minder dan een jaar eerder. Ook in Frankrijk is het aantal koeien flink achteruit gegaan. Het aantal koeien daalde in de loop van het jaar met 65.000 dieren, ofwel 1,9 procent, tot 3,27 miljoen. In Nederland werden er volgens Eurostat in mei 2022 1,57 miljoen koeien gemolken, ongeveer evenveel als een jaar eerder.

De grootste daling werd genoteerd in België met 2,3 procent minder melkkoeien tot 526.000 koeien. Daarnaast daalden de aantallen in Roemenië, Denemarken, Italië en Zweden tussen de 1,3 procent en 1,8 procent. In Ierland wordt al enkele jaren een toename van de koeienstapel waargenomen. Er zijn in Ierland in totaal 1,63 miljoen koeien. De melkveestapel in Oostenrijk groeide procentueel zelfs nog meer met 3,4 procent en in Spanje nam het aantal zelfs 7,7 procent toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer