ZLTO-bestuurder: wolf steeds grotere bedreiging voor vee

De wolf wordt een steeds groter probleem voor met name schapenhouders en melkveehouders in Noord-Brabant. Dat zegt ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven.

ZLTO%2Dbestuurder%3A+wolf+steeds+grotere+bedreiging+voor+vee
© Dirk Hol

Eerder deze week kwamen berichten naar buiten dat melkveehouders in Drenthe hun kalveren, pinken en droge koeien binnenhouden uit angst voor wolvenaanvallen. Volgens de boeren daar is het elke nacht raak. Zonder maatregelen van gemeenten en provincie verwachten de veehouders dat ze vanaf volgend jaar ook de melkkoeien niet meer kunnen weiden.


In Noord-Brabant is de wolf ook al helemaal terug. Van de Ven zit in een wolvenklankbordgroep en spreekt regelmatig veehouders die het probleem zelf ervaren. 'Het probleem leeft duidelijk onder de veehouders. We zien in het Leenderbos en de Groote Heide dat de wolf zich heel gemakkelijk op schapen en andere dieren stort. Maar er zijn ook al kalveren van Schotse hooglanders aangevallen.'


Over de grens

Het aantal door BIJ12 geregistreerde gedode dieren in Noord-Brabant voor dit jaar stond donderdag op 32. Een groot probleem volgens Van de Ven is de aanwezigheid van een grote roedel wolven met jongen van dit en vorig jaar, net over de grens in het Belgische Leopoldburg. 'Op een gegeven moment gaan deze jaarlingen zwerven. De oversteek naar Nederland is dan zo gemaakt.'

Verjagen of doden mag niet, omdat de wolf een beschermde diersoort is. Veehouders moeten hun dieren afrasteren of het vee binnenhouden. Dat is op den duur niet houdbaar, weet Van de Ven. 'Veehouders willen meer handelingsperspectief. Overheden zullen keuzes moeten maken. Heide vinden we heel mooi, maar dan heb je schapen nodig om deze te laten begrazen en dat gaat niet samen met de wolf.'


Tegemoetkoming

Als je schade hebt, wordt dat door de overheid vergoed. Veehouders moeten dan wel met een DNA-test kunnen aantonen dat de dieren zijn gedood door een wolf. Financiële tegemoetkomingen voor preventie zijn beperkt. Zo worden bouwlampen en detectoren niet vergoed.

Er is volgens Van de Ven wel een subsidieproject voor preventieve maatregelen met betrekking tot schapen en geiten. 'Die beperkt zich tot de Groote Heide. ZLTO vindt dat deze regeling ook opengesteld moet worden voor andere sectoren, zoals paarden en vleesvee. Ze moet bovendien gelden voor veehouders in heel Brabant.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer