Scholieren maken insectenhotels voor Limburgse boomgaard

Leerlingen van scholengemeenschap Sophianum in het Limburgse Gulpen hebben insectenhotels gemaakt voor het fruitteeltbedrijf van de familie Steinbusch in Sint Geertruid. 'De insectenhotels zijn heel erg welkom in onze boomgaard', zegt teler Rebecca Steinbusch-Lacroix.

Scholieren+maken+insectenhotels+voor+Limburgse+boomgaard
© Rob van Hoorn

Steinbusch-Lacroix en haar familie runnen een melkveehouderij en een fruitbedrijf waar zij verschillende appels en peren telen. 'Zowel de bloesem van onze appels als van de peren wordt bestuift door wilde bijen, die mede door insectenhotels in onze gaard verblijven.'

Wilde bijen en andere insecten wonen graag in insectenhotels. Ze vinden daar niet alleen hun thuis, maar ook een plek om zich voort te planten. En dat komt ten goede aan de bestuiving van de fruitbomen.

Een van de kinderen van Steinbusch-Lacroix, Jordy, is leerling van scholengemeenschap Sophianum en nam deel aan het Onderzoek & Ontwerpen (O&O)-project. Toen de fruitteler O&O-docent Kevin Sintzen benaderde om de insectenhotels bij haar te plaatsen, reageerden hij en de school enthousiast. 'Fijn dat we de hotels een mooi plekje kunnen geven, waar ze ook echt bijdragen aan de natuur.'

De insectenhotels dragen bij aan de bestuiving van ons fruit

Rebecca Steinbusch-Lacroix, fruitteler in Sint Geertruid

De leerlingen werken binnen het vak O&O met actuele opdrachten vanuit een opdrachtgever. Het project rondom de insectenhotels is het laatste project van de brugklas, waarmee de leerlingen zo'n dertien weken bezig zijn geweest.


Nut van insecten

'De leerlingen begonnen met een oriëntatie op solitaire bijen, gevolgd door een oriëntatie op tien andere insecten. Daarbij werd gekeken naar het nut van de insecten, hun leefomgeving en voorkeur voor materialen', vertelt Sintzen.

De leerlingen hebben in projectgroepjes gebrainstormd, conceptschetsen gemaakt en uiteindelijk het beste idee voor het insectenhotel gekozen. 'Hiervan maakten ze een technische tekening, gevolgd door een prototype om te presenteren', legt de docent uit.

'Ze gaven het hotel zelf vorm, maar wel binnen bepaalde kaders', vervolgt Sintzen. 'Zo was een voorwaarde dat het hotel uitsluitend moest bestaan uit duurzame en natuurlijke materialen.'


In belang van regio

Een O&O-project moet altijd actueel en in het belang van de regio zijn, geeft Sintzen aan. 'Nuttige insecten hebben het steeds moeilijker in de natuur. In onze regio zijn veel natuur en landbouw aanwezig. En die zijn afhankelijk van insecten en de bestuiving van gewassen. Insectenhotels helpen daarbij.'

Steinbusch-Lacroix sluit zich hier volledig bij aan. 'We hebben al vereenvoudigde insectenhotels voor nuttige insecten, maar een geduchte variant toevoegen is altijd welkom. Daarnaast dragen de leerlingen op deze manier ook hun steentje bij aan natuurinclusieve landbouw, lokale voedselproductie en het in stand houden en verbeteren van de biodiversiteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer