Twee op drie mensen weten verschil niet tussen wilde bij en honingbij

Twee op de drie Nederlanders weten het verschil niet tussen een wilde bij en een honingbij. Dat blijkt uit onderzoek van de Bijenstichting onder ruim tweeduizend respondenten. Nog geen 40 procent helpt wilde bijen door zaden, bloembollen en planten te gebruiken in de tuin of het balkon.

Twee+op+drie+mensen+weten+verschil+niet+tussen+wilde+bij+en+honingbij
© Koos van der Spek

Bijna alle Nederlanders zijn op de hoogte van het belang van wilde bijen voor het ecosysteem (98 procent) en de voedselvoorziening (95 procent), blijkt uit het onderzoek. Grootschalige actie blijft tot nu toe echter uit, concludeert de Bijenstichting.


De Bijenstichting komt met het onderzoek in aanloop naar de Wereld Bijendag op vrijdag 20 mei. Volgens haar gaat het al lange tijd niet goed met de wilde bijen en hommels in Nederland. Van de 359 soorten wilde bijen is inmiddels 55 procent bijna of zelfs volledig uitgestorven. Die trend lijkt zich gestaag voort te zetten, met grote gevolgen voor de bijenstand, de biodiversiteit en de lokale voedselproductie in Nederland.


Populariteit imkers

'We merken al langer dat er nog veel onwetendheid is over wilde bijen en de resultaten uit dit onderzoek bevestigen dat', zegt directeur Jaap Molenaar van het Educatiecentrum van de Bijenstichting. 'Zo dacht bijna driekwart van de respondenten dat de toenemende populariteit van imkers goed is voor wilde bijen.'

Dat ligt toch anders, geeft hij aan. 'Imkers zorgen voor de gedomesticeerde honingbij en met die bij gaat het dan ook relatief goed. Juist de wilde bijen en hommels, die zelfstandig leven en dus niet verzorgd worden door imkers, kunnen onze hulp het meest gebruiken.'


Nestelgelegenheid creëren

Het onderzoek laat ook zien dat ruim zes op de tien Nederlanders (62 procent) wel graag meer zouden willen doen om de wilde bijen in Nederland te helpen, maar dat 36 procent niet weet wat ze hiervoor precies zou kunnen doen. Twee belangrijke manieren waarop je wilde bijen kunt ondersteunen, zijn door biologisch gekweekte zaden, bloembollen en planten te gebruiken en door nestelgelegenheden te creëren, laat de Bijenstichting weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer