Staghouwer: maximaal toelaatbare sterfte bijen blijft op 7 procent

De inzet van Nederland in het Europese bijenrichtsnoer blijft een maximaal toelaatbare sterfte van 7 procent. Dat laat minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) weten aan de Tweede Kamer.

Staghouwer%3A+maximaal+toelaatbare+sterfte+bijen+blijft+op+7+procent
© John Oud

Donderdag wordt in een Europese bijeenkomst over het bijenrichtsnoer gesproken. Daarbij gaat het over een nieuwe geharmoniseerde manier waarop gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie moeten worden beoordeeld op de risico's voor bijen.

Daarmee is het Nederlandse sterftepercentage 3 procent minder dan wat de meeste landen hanteren. In de Europese Raad van landbouwministers is er een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten die zich kan vinden in een beschermdoel van een maximale afname van honingbijenkolonies van 10 procent. De Europese Commissie heeft bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) de vraag neergelegd de bijennorm verder uit te werken met dit beschermdoel.


Ook voor hommels

Efsa stelt in een achtergronddocument dat het gekozen doel voor honingbijen ook mogelijk kan zijn voor hommels. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vindt dat wel een behoorlijke uitdaging, gezien de grote hoeveelheden hommelkolonies, het aantal proefvelden en de geografische spreiding van studies die nodig zijn om aan te tonen dat een middel voldoet aan een dergelijk beschermdoel.


Overigens meldt Efsa dat het voor solitaire bijen niet mogelijk is daar een duidelijk beschermdoel voor te bepalen. Daarom stelt de autoriteit voor om voor dit soort een vooraf gedefinieerd beschermdoel vast te stellen of om van geval tot geval een doel te bepalen voor veldstudies. Daarbij kan worden gesteld dat alleen verwaarloosbare effecten zijn toegestaan. Die laatste optie is te vergelijken met de werkwijze die nu voor in het water levende organismen en andere niet-doelorganismen wordt gehanteerd.


Interpretatie van opties

Het Ctgb adviseert Staghouwer tijdens de bijeenkomst donderdag vragen te stellen om meer duidelijkheid te krijgen over de interpretatie van de opties om tot voorstellen voor beschermdoelen voor hommels en solitaire bijen te komen.

De minister verwacht dat de Europese Commissie tijdens een volgende bijeenkomst met ideeën komt over het daadwerkelijk te hanteren beschermdoel voor hommels en solitaire bijen in het bijenrichtsnoer. De inzet van Nederland blijft een maximaal toelaatbare sterfte van 7 procent.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer