Bijenvolk vindt plekje in trafohuisje bij melkveehouder Biddinghuizen

Een afgedankt transformatorhuisje op het erf van melkveehouder Pieter van der Eijk in Biddinghuizen heeft een tweede leven gekregen als bijenkast. Boer en bijen zijn er blij mee.

Bijenvolk+vindt+plekje+in+trafohuisje+bij+melkveehouder+Biddinghuizen
© Joost de la Court

Bijenhouder en korvenvlechter Rob Triest van De Schokkerbij leverde vorige week een authentieke door hemzelf gevlochten bijenkorf af bij Van der Eijk. De melkveehouder is een van het handjevol boeren in Flevoland die zo'n 'startpakket' hebben afgenomen van Triest. Dat bestaat uit een uit roggestro gevlochten korf, een bijenvolk en bijbehorende instructie van de leverancier.

Van der Eijk doet het niet voor de honing, want die mogen de bijen zelf houden als voedsel, maar voor de biodiversiteit, zegt de boer. Aangestoken door het verhaal van Triest tijdens een bezoek aan het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten, raakte hij enthousiast om zelf een bijenvolk te adopteren.


Iets extra's

De melkveehouder boert sinds 2013 in Flevoland waar hij een bedrijf overnam zonder eigen land erbij. 'Om hier iets extra's voor de biodiversiteit te kunnen doen op mijn bedrijf, ben ik aangewezen op de windsingel langs het erf. Het bijenvolk is daarin een mooie aanvulling. Je doet zo wat terug voor de natuur, maar ik ga er niet op mijn knieën naast liggen.'


Melkveehouder Pieter van der Eijk in Biddinghuizen met bijenhouder Rob Triest uit Schokland.
Melkveehouder Pieter van der Eijk in Biddinghuizen met bijenhouder Rob Triest uit Schokland. © Joost de la Court

Van der Eijk ziet het tevens als een manier om te laten zien dat ook gangbare landbouwbedrijven hun steentje bijdragen aan een meer duurzame leefomgeving. 'Daar heb ik geen regeltjes voor nodig. Die worden er al genoeg verzonnen door mensen op kantoor.'


Eigen honing

Triest hoopt dat meer boeren het voorbeeld van Van der Eijk volgen. Het houden van een bijenvolk in deze authentieke korven is volgens hem vrij eenvoudig. 'De bijen vliegen in het groeiseizoen op bloeiende planten in een straal van zo'n 5 kilometer. Doordat ze leven van hun eigen honing en niet van suikerwater, zoals in de imkerij met bijenkasten, hoeven ze niet te worden gevoerd en bouwen ze ook weerbaarheid op. De gevlochten korf zorgt voor een goed binnenklimaat, zodat je er eigenlijk nauwelijks omkijken naar hebt.'

Het enige waar de boer op moet letten, is wanneer een deel van het bijenvolk zich tijdens de zomermaanden afsplitst om als zwerm een nieuw plekje te zoeken. 'Het is hun manier van voortplanten. Gevaarlijk is dat niet voor mensen. Het zijn echt lieve diertjes. Een imker zorgt dan voor nieuw onderdak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer