Internationale alliantie helpt regeneratieve landbouw opschalen

Een nieuw internationaal initiatief moet ervoor zorgen dat het momentum voor regeneratieve landbouw wordt benut en dat er samenhang en visie ontstaat rondom initiatieven op dit gebied. De Business Alliance for Regenerative Agriculture (Bara) is opgezet door biologisch handelsbedrijf Eosta en de Duitse Climate Farmers.

Internationale+alliantie+helpt+regeneratieve+landbouw+opschalen
© VidiPhoto

Tijdens een conferentie in het Zuid-Hollandse Waddinxveen werd Bara afgelopen zaterdag officieel gelanceerd. Dat gebeurde in aanwezigheid van zo'n tachtig initiatieven en bedrijven van over de hele wereld.

Initiatiefnemer Volkert Engelsman (Eosta): 'De kern van het verhaal is dat we positieve externaliteiten van regeneratieve landbouw financieel moeten gaan belonen. We hebben het nu wel over people en planet, maar rekenen de boeren alleen af op kilo's. Zolang dat het geval is, komen we nergens.'


Herstel ecosystemen

Regeneratieve landbouw is 'hot', stellen de initiatiefnemers. De Europese Commissie wil in 2030 meer regeneratieve landbouw die bijdraagt aan het herstel van ecosystemen en koolstof opslaat in de grond. Aan financiële beloningen schort het echter.


Bovendien dreigt het begrip regeneratief te worden gekaapt voor greenwashing, stellen de organisaties. Bara moet daar verandering in brengen, door bestaande initiatieven bijeen te brengen en door gezamenlijk te werken aan nieuwe beloningsstructuren voor de ecosysteemdiensten en sociale voordelen van regeneratieve landbouw.


Bodemvruchtbaarheid

Regeneratieve landbouw staat voor landbouw die bijdraagt aan het herstel van ecosystemen. Niet alleen de opslag van koolstof in de bodem, maar ook de bodemvruchtbaarheid, een gezonde waterhuishouding en behoud van biodiversiteit. Bovendien heeft regeneratieve landbouw volgens Eosta een positieve sociale impact; het is kennisintensief en vergroot de leefbaarheid van het platteland.

Om regeneratieve landbouw te belonen, moet er in de visie van Bara een systeem van verificatie en accreditatie komen, dat in beleid is verankerd. 'Daar moet veel gebeuren. Een reductionistische benadering, waarbij één aspect alle aandacht krijgt, is een groot risico. Daarom is een integraal duurzaamheidsmodel nodig, dat zowel ecologische als sociale effecten meeneemt. Daarbij is het van belang om ook te kapitaliseren op het voorwerk van de biologische en BD-landbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer