'Maak snel geld vrij voor beter onderzoek'

Onlangs ontving ik minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof op een melkveebedrijf in de Achterhoek.

%27Maak+snel+geld+vrij+voor+beter+onderzoek%27
© Arie Meijer

Een heel gewoon melkveebedrijf, maar toch ook weer niet. De ondernemers zijn aangesloten bij het netwerk van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek en onderzoeken hoe ze dingen beter kunnen doen. Met slimme technieken en meters kon Arjan de minister op een computerscherm laten zien hoe ammoniakuitstoot in een stal kan verschillen en dat de verschillen zijn te relateren aan tal van factoren.

In het licht van de stikstofdiscussie, welkome informatie. Je zou dan ook denken dat de minister zou staan te juichen bij het zien van enerzijds gedreven ondernemers die na willen denken over de toekomst en anderzijds de schat aan informatie die maakt dat je op basis van wetenschap en harde data, rationele besluiten kunt nemen die ook daadwerkelijk uitpakken zoals je verwacht.

Om helemaal compleet te zijn, was er ook een presentatie van een ander meetnetwerk waar we als LTO bij betrokken zijn. Dat netwerk gaat over het daadwerkelijk meten van depositie.

Juridische borging voor iedereen is belangrijk, maar het is evenzo belangrijk dat er geen domme besluiten worden genomen

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Voor draagvlak van beleid is nodig dat je weet wat je doet en dat genomen besluiten de uitwerking hebben die je nastreeft. Meten is daarbij weten. Uitermate teleurstellend was dan ook dat de minister de winstwaarschuwing uitsprak dat onderzoek een lange tijd nodig heeft om als bewijs te kunnen dienen en dat nu snelle oplossingen nodig zijn die juridisch houdbaar zijn.

Mijn antwoord was dat juridische borging voor iedereen belangrijk is, maar dat evenzo belangrijk is dat er geen domme onomkeerbare besluiten worden genomen. Besluiten waarvan je nu al weet dat ze hadden kunnen worden voorkomen, maar waarvan de borging nog ontbreekt. Maak dus als de wiedeweerga budget vrij om onderzoek te versnellen, in plaats van versneld geld vrij te maken voor opkoop.

Hopelijk hebben de Kamerleden deze boodschap wel goed in hun oren geknoopt.


Webinar 7 juni - Geld verdienen aan duurzaamheid

Nieuwe Oogst organiseert in samenwerking met Rabobank een inspirerend webinar over hoe melkveehouders geld kunnen blijven verdienen ondanks de veranderende markt, klimaat en regelgeving. Met daarin drie boeren die met vallen en opstaan hun verdienmodel hebben aangepast op toekomstige ontwikkelingen. Dit webinar vindt plaats op dinsdag 7 juni van 20 tot 21 uur. Jij kunt er ook digitaal bij zijn en vragen stellen. Meld je hier aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer