Kamer enthousiast over recycling menselijke uitwerpselen

De Tweede Kamer wil dat landbouwminister Henk Staghouwer onderzoek laat doen naar het terugwinnen van nutriënten uit menselijke uitwerpselen en de toepasbaarheid daarvan in de landbouw.

Kamer+enthousiast+over+recycling+menselijke+uitwerpselen
© VidiPhoto

Met een overgrote meerderheid van 141 stemmen voor werd donderdagavond een CDA-motie met dit verzoek aangenomen. Alleen FvD stemde tegen, drie eenmansfracties waren afwezig. Dat het voorstel het zou halen, was vooraf al duidelijk. VVD, D66 en ChristenUnie stonden er ook achter, daarmee was een Kamermeerderheid verzekerd.


Indiener van de motie Kamerlid Derk Boswijk (CDA) betoogde dat zonder de recycling van menselijke uitwerpselen de voedselkringloop 'lek is'. Daardoor gaan nu kostbare nutriënten als fosfaat, stikstof en kali verloren. Deze moeten nu tegen hoge prijzen worden geïmporteerd uit landen als Rusland en Marokko. Bovendien is bij de productie veel energie nodig, wat voor een hoge CO2-uitstoot zorgt.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer