FloraHolland: 'Schommelingen in energieprijs zijn grootste probleem'

Royal FloraHolland roept het kabinet op om in te grijpen in de energiemarkt. CEO Steven van Schilfgaarde pleit voor het stabiliseren van de energieprijzen om daarmee ook perspectief aan glastuinders in de sierteelt te bieden.

FloraHolland%3A+%27Schommelingen+in+energieprijs+zijn+grootste+probleem%27
© FloraHolland

Volgens Van Schilfgaarde helpt een prijsplafond kwekers niet door deze nijpende situatie heen. 'De prijsschommelingen zijn het grootste probleem. Het is van belang dat ondernemers weer plannen kunnen maken.' FloraHolland stelde eerder al vast dat kwekers tijdelijk hun bloemproductie stilleggen. Ook zijn er berichten van faillissementen.


Van Schilfgaarde meldt dat er al bijna 200 miljoen euro aan productie verloren is gegaan. Daar komt nog productieverlies bij, als telers komende winter tijdelijk stoppen vanwege de hoge energieprijzen. Voor het eerste kwartaal van 2023 rekent FloraHolland op een daling van de aanvoer van 15 procent in stuks.


Afname van 30 tot 50 procent

Voor wat betreft de energie-intensieve teelten, zoals lelies, alstroemelia's, chrysanten en potorchideeën, gaat de bloemenveiling uit van een afname van 30 tot 50 procent in stuks. Verder zegt FloraHolland dat supermarkten minder bloemen inkopen dan begin dit jaar was voorzien. Dat heeft ook te maken met annuleringen van lange termijnorders bij telers. Dat geldt bijvoorbeeld voor kerstaankopen.


De telers en FloraHolland ondervinden hier de problemen van. FloraHolland loopt provisie en dus inkomsten mis. Wel verwacht de directie dat de klokinkopen licht toenemen. Van Schilfgaarde rekent op een verlies van 10 miljoen euro in 2022, met een groter verlies voor 2023 in het vooruitzicht. 'Overheidsingrepen op de energiemarkt zijn nodig om te zorgen dat energieprijzen stabiliseren en dat ondernemen en investeren mogelijk blijft', aldus FloraHolland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer