Glastuinbouw teleurgesteld in uitblijven energiesteun

Glastuinbouw Nederland reageert teleurgesteld op het uitblijven van een steunpakket voor de hoge energieprijzen waar het bedrijfsleven mee kampt. Energieminister Rob Jetten werkt wel aan maatregelen, maar hoe die eruit gaan zien is nog onduidelijk.

Glastuinbouw+teleurgesteld+in+uitblijven+energiesteun
© Glastuinbouw Nederland

Jetten kwam op Prinsjesdag wel met een tijdelijk prijsplafond die de hoge energiekosten voor huishoudens moet beperken. Voor het bedrijfsleven hield hij het bij de toezegging dat een steunpakket 'nog nader uitgewerkt moet worden'.

'Dat is teleurstellend', zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland in een eerste reactie op de kabinetsplannen die op Prinsjesdag openbaar zijn gemaakt. 'Ook voor de benodigde versnelling van de energietransitie is steun voor de glastuinbouw immers van groot belang.'


Bom-Lemstra benadrukt nogmaals het belang van steun voor het bedrijfsleven. 'Er sijpelen weliswaar signalen door dat die steun er alsnog komt, maar in de plannen van het kabinet zien we daar niets van terug. Het kabinet is sowieso veel te laat met een reactie op de energiecrisis, die feitelijk al sinds de oplopende spanningen in Oekraïne sinds een jaar geleden een feit is.'


Tijdelijk prijsplafond

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat wordt onderzocht of een tijdelijk prijsplafond ook voor een deel van het mkb kan gelden. Dit zou afhankelijk van het gebruik een klein deel van de prijsstijging dempen.

Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheden voor de introductie van een specifieke subsidieregeling voor de energiekosten voor het energie-intensieve mkb. Voor de uitvoering van een dergelijke specifieke subsidieregeling is de minister van Economische Zaken en Klimaat in gesprek met energieleveranciers.

Glastuinbouw Nederland ziet momenteel goede, vooruitstrevende ondernemers noodgedwongen hun bedrijf beëindigen. Producenten van glasgroenten, bloemen, planten en fruit opereren hoofdzakelijk op een Europese markt. Een gelijk speelveld moet het uitgangspunt zijn binnen de Europese Unie, zegt Bom-Lemstra.

'Ook om die reden moet het kabinet de glastuinbouw te hulp schieten. De belangrijke EU-landen ondersteunen hun mkb's, inclusief glastuinbouwbedrijven, wel. Zij laten het bedrijfsleven niet vallen. Dat mag Nederland ook niet doen', aldus Bom-Lemstra.


Innovatieve technologie

Bovendien benadrukt Glastuinbouw Nederland dat innovatieve technologieën die in kassen worden gebruikt kunnen helpen bij de energietransitie. Met restwarmte kunnen huizen worden verwarmd. Inmiddels levert de sector al 10 procent van de stroom in Nederland.

'Dat aandeel kan de komende jaren verder toenemen, maar investeren in de energietransitie is dan wel een must', stelt Bom-Lemstra. 'Door de huidige, extreem hoge gasprijzen zijn investeringen bij veel bedrijven de afgelopen maanden tot stilstand gekomen. Een verandering in het overheidsbeleid is daarom noodzakelijk, want de energietransitie moet door. Het is teleurstellend dat het kabinet daar in zijn plannen voor het nieuwe regeringsjaar geen aanzet toe heeft gegeven.'

Het kabinet blijft overigens ook volgend jaar inzetten op een energietransitie in de teelt onder glas. In de landbouwbegroting voor 2023 is 77 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van weerbare, duurzame en energiezuinige teeltsystemen in de glastuinbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer