FloraHolland: 40 procent minder aanvoer in winter

Bloemenveiling Royal FloraHolland verwacht dat de aanvoer van bloemen de komende winter 40 procent kleiner is. Oorzaak is de energiecrisis.

FloraHolland%3A+40+procent+minder+aanvoer+in+winter
© Twan Wiermans

Door de hoge energieprijzen stoppen veel telers. 'De energiecrisis begint zijn tol te eisen in de sector', zegt een woordvoerder van FloraHolland. 'Het aantal kwekers dat al heeft aangegeven te stoppen, is veel groter dan voorheen.'

Daarnaast heeft een aanzienlijk aantal bloemenkwekers besloten aankomende winter tijdelijk te stoppen. Ook kent de bloemenveiling teeltbedrijven die noodgedwongen hun faillissement aanvragen. 'De situatie blijkt veel ernstiger dan tijdens de coronacrisis die de sierteelt ook hard raakte', aldus de woordvoerder. Bij de bloemenveiling zijn ook kwekers bekend die overwegen hun energiecontract te verkopen, omdat dat financieel aantrekkelijk is.

Volgens FloraHolland werkt de hoge en onvoorspelbare energieprijs verlammend op de sector omdat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn. 'Een voorspelbare gasprijs staat niet voor niets op nummer 1 van het verlanglijstje.'

'Situatie is ernstiger dan tijdens coronacrisis die de sierteelt ook hard raakte'


Marktingrijpen

De bloemenveiling wil dat de overheid ingrijpt in de markt zodat er een eenduidige en voorspelbare gasprijs komt. 'Het liefst uniform voor alle bedrijven en consumenten waardoor een eerlijk speelveld ontstaat voor iedereen en speculatie wordt tegengegaan.'

De energiecrisis heeft niet alleen gevolgen voor de sierteelt, maar ook voor de productie van glasgroenten. 'Deze winter gaan geen lampen branden in de tomatenteelt', geeft een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland als voorbeeld. Dat geldt ook voor andere teelten.

Maar volgens de woordvoerder is de situatie in de sierteelt ernstiger. Bij meerjarige gewassen, zoals roos, cymbidium en phalaenopsis, kan namelijk niet zomaar een teelt worden overgeslagen zoals bij groenten.


Brieven van telers

Glastuinbouw Nederland is deze week gestart met een campagne om aandacht te vragen voor de gevolgen van de energiecrisis voor de glastuinbouw. De eerste actie in de campagne zijn brieven die leden van de glastuindersorganisatie sturen aan de politiek.

Maandag hebben alle leden een conceptbrief ontvangen. Die tekst vormt de basis van hun persoonlijke schrijven aan het kabinet over de zorgelijke situatie op hun bedrijf.

Hoeveel teeltbedrijven, al dan niet tijdelijk, willen stoppen of het bijltje er al bij hebben neergegooid, konden FloraHolland en Glastuinbouw Nederland niet zeggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer