Royal FloraHolland luidt noodklok: 'Er moet echt iets gebeuren'

Royal FloraHolland luidt de noodklok. In een videoboodschap doet CEO Steven van Schilfgaarde een dringende oproep aan het kabinet. 'Er moet op korte termijn echt iets gebeuren, waarbij het creëren van een stabiel ondernemersklimaat prioriteit heeft.'

Royal+FloraHolland+luidt+noodklok%3A+%27Er+moet+echt+iets+gebeuren%27
© Royal FloraHolland

Volgens Van Schilfgaarde willen veel tuinders dolgraag toekomstbestendig aan de slag, maar is het voor hen nu niet mogelijk om te investeren door de huidige hoge kostenposten. 'Ik maak niet vaak gebruik van video, dat doe ik alleen in zeer uitzonderlijke situaties', trapt Van Schilfgaarde af.

Dat het een uitzonderlijke situatie is, bewijzen de records die afgelopen jaar werden verbroken. Niet alleen de energieprijzen rijzen de pan uit, ook de kosten voor arbeid en grondstoffen zijn extreem hoog. 'Veel kwekers weten nu al dat de kosten hoger zullen zijn dan de opbrengsten.'


Stoppers melden zich

Bij Royal FloraHolland uit zich dat inmiddels al in opzeggingen van kwekers die zeggen te stoppen met hun glastuinbouwbedrijf. Anderen kiezen er volgens de CEO voor om komende winter een teelt over te slaan. 'Helaas hebben de eerste berichten van faillissementen ons ook al bereikt.'

De economische impact van de energiecrisis wordt veel groter dan die van de coronacrisis

De huidige crisis raakt de sierteelt in zijn hart, verzekert hij in zijn videoboodschap. 'Dat gebeurt nog veel harder dan de coronacrisis dat al deed. Familiebedrijven die generatielang prachtige bloemen en planten hebben geteeld, zien nu plotseling geen perspectief meer.'De organisatie is bang dat de sector onherstelbare schade dreigt op te lopen. 'Niet alleen kwekers, maar de hele keten wordt nu geraakt.' Daarmee doelt de directeur op het feit dat ook ondernemers in andere sectoren van de economie moeten stoppen met hun bedrijf door te hoge kosten. Daarom luidt Royal FloraHolland nu de noodklok. 'Het kabinet moet ingrijpen, op korte termijn.'


Stabiel ondernemersklimaat creëren

Vanuit de sector is al een actieve lobby gaande, met Glastuinbouw Nederland als vooruitgeschoven post. De focus vanuit de overheid lag afgelopen periode vooral op het stimuleren van verduurzaming van het energiegebruik. 'De verwachting was dat de energieprijs hierdoor zou stabiliseren op een aanvaardbaar niveau. Dat is niet gebeurd. En dus moet er nu echt actie ondernomen worden', stelt Van Schilfgaarde.

Royal FloraHolland roept het kabinet op om te zorgen voor een stabiel ondernemersklimaat. 'Dat lukt alleen als de energieprijzen gemaximeerd en dus voorspelbaar worden. In andere EU-landen is daar al actie op ondernomen. De voorzitter van de Europese Commissie wil dat landen hierin samenwerken. En terecht. De economische impact van de energiecrisis wordt immers veel groter dan die van de coronacrisis.'

Van Schilfgaarde heeft daarbij geen goed woord over voor waarnemend landbouwminister Carola Schouten. 'Dankzij haar zijn we goed uit de coronacrisis gekomen. Kwekers hielden vertrouwen om te blijven produceren. Ik vraag haar nu om de glastuinbouw niet in de kou te laten staan.' Volgens de CEO is de sierteeltsector momenteel de derde exportsector van Nederland en dus cruciaal voor de economie. 'Blijkbaar is dat besef er in Den Haag nog onvoldoende.'


Aan de toekomst bouwen

Van Schilfgaarde sluit zijn boodschap af met het feit dat tuinders dolgraag aan de toekomst willen bouwen door innovatie en duurzaam produceren. 'De techniek is beschikbaar en kwekers willen aan de slag, maar bij het huidige kostenniveau kunnen zij niet investeren.'

Tuinders willen zekerheid dat hun bedrijf over een half jaar nog bestaat, weet hij. 'Daarom maak ik mij nu hard voor een stabiel ondernemersklimaat, met voorspelbare en betaalbare energieprijzen. Als het kabinet daarvoor zorgt, dan kunnen tuinders voortvarend door met verduurzaming van energiegebruik. En dan zal onze sierteeltsector duurzaam kunnen floreren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer